Op 27 maart was in de wijk Transvaal het Holi feest. Elk jaar viert de grote Hindoestaanse gemeenschap, die Den Haag rijk is, het kleurrijke feest dat gepaard gaat met veel plezier en gekleurde poeders, die uitgestrooid of ingewreven worden.
Het is 140 jaar geleden, dat Indiaase contractarbeiders naar Suriname werden gehaald. De groep is hun gebruiken en gewoontes trouw gebleven en zijn meegenomen, toen grote aantallen Surinamers in 1975 zich in Nederland vestigde. Den Haag heeft van Nederland het grootse aantal Hindoestanen, ongeveer 45.000-50.000.
Holi-Phagwa is een lentefeest en is een overwinning van het goede op het kwade.
Het weer werkte mee. De zon scheen en de temperatuur voelde aangenaam aan. Veel studenten uit Utrecht waren naar het feest gekomen in het kader van hun studierichting Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Na een voorzichtige start gingen ze volledig op in het feest en liepen zij rond als toverballen.
Wethouder Karsten Klein, die namens de gemeente aanwezig was, vertelde dat ook hij allochtoon was, die bij zijn ouders thuis nog steeds gesprekken voert in het Duits. Zijn ouders kwamen eind jaren 60 naar Nederland.
Het Holifeest moet je een keer meegemaakt hebben, al was het maar vanaf een afstand, om te zien hoe uitbundig dit feest gevierd wordt.
Het is ieder jaar weer een genot om naar je Holi-foto’s te kijken, Roel.
Die kleuren zijn erg mooi. Dit jaar helemaal, vanwege het zonnetje.