Marnix Rueb, bedenker van Haagse Harry, overleden

Marnix Rueb in betere dagen, foto: Roel Wijnants

Marnix Rueb, vooral bekend geworden als geestelijk vader van Haagse Harry, is overleden. Dat maakte zijn broer vanochtend bekend. Hij leed aan longkanker.

Haags zonder Harry zal moeilijk worden. De antiheld die binnen korte tijd Den Haag en vervolgens het hele land veroverde, zorgde ervoor dat menigeen niet alleen Haags leerde praten, maar voortaan ook wist hoe het Haags geschreven diende te worden. Voor diegenen die daar nog altijd niet uit zijn, hebben wij dankzij Marnix ‘Ut Groen-Geile Boekie‘. Net als het werk waarop ‘Ut Groen-Geile Boekie’ een parodie was, ‘Het Groene Boekje’, van de Nederlandse Taalunie, waarin de officiële spelling van het Nederlands wordt beschreven, werd ook Ruebs woordenlijst geactualiseerd: de geheel herziene uitgave van zijn Haagse woordenlijst kwam uit in 2008.

Op het internet stromen langzaam de berichten over Marnix’ dood binnen. Zo zei Sjaak Bral op Twitter: “Dit is een zwarte, inktzwarte dag voor Den Haag.” Maar ook de humor, Ruebs eigen wapen, ontbreekt niet:

https://twitter.com/erichondius/status/525230262092062720

Rene Bom, onze Haagse Nachtburgemeester die op 3 oktober geveld werd door een herseninfarct, verbleef in hetzelfde ziekenhuis als Marnix en zocht hem dagelijks op. “Je hep afscheid kennen nemuh van iedereen die je dierbaar was op de manier zoals jij dat wilde”, schreef Bom in plat Haags op Facebook.

Marnix Rueb, door onze Interniek omschreven als ‘een grote bek met een klein hartje’, was jarenlang een vriendelijke luis in de pels van de gemeente. Hij werd 59 jaar.

We zullen hem missen.

 

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Marnix Rueb, bedenker van Haagse Harry, overleden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: