Vluchteling zet kerkklok op zomertijd

“Hij werkt net zo als je polshorloge,” weet Ali te vertellen.

Ali legt uit hoe de kerkklok werkt
Ali legt uit hoe je een kerkklok gelijk zet. Foto: Anette Brolenius

Ali is een van de Irakese vluchtelingen die sinds januari in de Sacramentskerk aan de Haagse Sportlaan verblijven. De vluchtelingen, uitgeprocedeerd en zonder mogelijkheid om terug te keren naar Irak, strijden hier voor hun rechten in een Nederland waarvan de Rijksoverheid ze op straat heeft gezet.

Ali vond dat hij wel wat tijd kon stoppen in het weer laten functioneren van het uurwerk van de kerk en kwam er al snel achter dat de kerkklok niet extreem ingewikkeld in elkaar zat: als de stroom er even afgehaald werd, duurde het 20 minuten voor het apparaat weer op gang kwam. Dit bracht hem tot de conclusie dat de klok met de overgang naar de zomertijd 1 uur en 20 minuten vooruit diende te worden gezet. Zodra hij de electriciteit weer aan zette was de kerkklok van Vogelwijk aangepast aan de zomertijd.

Het Bisdom Rotterdam, eigenaar van de kerk, hoeft niet te vrezen voor een rekening voor bewezen diensten: vluchtelingen zoals Ali mogen niet werken in Nederland.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Vluchteling zet kerkklok op zomertijd”

  1. Dat is precies het woord dat mij ook te binnen schiet: geweldig! Vooral de eindconclusie dat er geen rekening hoeft te worden verwacht. Maar ook het feit dat Ali dus vanuit zijn minimale omstandigheden nog een positieve bijdrage aan zijn omgeving weet te bedenken en te realiseren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: