Plagiaat bij OCC? – De Vuurkorf

Jo Coenen
Op 15 juni presenteerde voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen met droge ogen het lang verwachte ontwerp van zijn clubje voor het nieuwe OCC oftewel Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein waarvoor de beide huidige theaters moeten verdwijnen….

Een plan dat het vorige plan, het Spuiforum moet doen vergeten. Deze foto komt van de Posthoorn tijdlijn op FaceBook
photo_2015-07-21_21-28-44
Vlakt erna plakt Toi van Gelder de foto hier direct boven die iedereen kent van het karkas van een van de WTC torens na de nine eleven aanslag ook op de Posthoorn tijdlijn op FaceBook

Er zijn veel meer dingen over te zeggen en er zijn veel meer foto’s te plaatsen, maar treffender dan met deze twee foto’s kan volgens mij niet getoond worden, dat een zeer essentieel stijlelement van de twee torens van het WTC dat werd ontworpen door Minoru Yamasaki: de driepoot, drietand, of drievork aan de basis van de gevel in het ontwerp voor deze OCC doos schaamteloos wordt gebruikt door Coenen cs.screenshot-haagspraak files wordpress com 2015-07-22 22-34-55

NB ik heb de tekst van de vorige alinea aangepast en de vergelijkende foto toegevoegd, omdat sommigen kenbaar maakten de strekking van mijn betoog niet te kunnen volgen. Iemand dacht dat ik tegen was en het WTC er vuig met de haren bij sleepte….

Ik vind dat het niet kan.

Ik begrijp het ook niet want ik zag in het hele presentatie dossier dat ik van de site van de Gemeente Den haag plukte ook geheel andere schetsen. Bij voorbeeld deze:
Presentatie Onderwijs en Cultuur Complex (OCC)_Page_12deel
of deze:
Presentatie Onderwijs en Cultuur Complex (OCC)_Page_31 deelHet lijkt erop dat de persoon die verantwoordelijk is voor de digitalisering van de plannen oftewel het meer op foto’s laten lijken van de plannen – rendering noemen ze dat volgens mij – op hol geslagen is zonder dat Coenen of het bureau waarmee hij samenwerkt, Architectuurstudio HH bij welk kantoor Patrick Fransen de verantwoordelijk persoon is, aan de bel getrokken heeft. Toch een heel kwalijke zaak. Zo kwalijk dat er wel eens wat over mag worden gezegd in de Gemeenteraad (met vakantie natuurlijk).

Al met al word de bijnaam Vuurkorf die dezelfde dag werd gelanceerd steeds meer van toepassing…..In plaats van de 9 Krukken (onze Nachtburgemeester)

Krukken

of Vorken (een onzer redacteuren) of de Asla (mijn idee)

Wellicht zouden er bijvoorbeeld gewoon gotische bogen al dan niet gestileerd kunnen worden gebruikt en is de schaamteloos lijkende vorm van plagiaat geheel onnodig…..

Wat een krukken die architecten…..

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

7 gedachten over “Plagiaat bij OCC? – De Vuurkorf”

 1. Dergelijke presentaties worden eindeloos gerepeteerd dus Coenen wist hoe het plaatje er uit zag anders zou de verantwoordelijke ontslag hebben gekregen. Het geeft alleen goed aan dat overal iedereen in de gaten houdt wie wat maakt en daar zijn voordeel mee doet.
  V
  Vind het alleen niet van vakmanschap getuigen als het er zo dik bovenop ligt dat je leentjebuur hebt gespeeld zeker niet van een ex rijksbouwmeester.

 2. Jo Coenens schetsjes laten zien dat hij een letterlijker vertaling van het Dogenpaleis wilde: een gesloten doos met een erker en daaronder kolonetten met driepas. Patrick Frantzen wilde een andere gevel die meer een geheel was. Door hun gesteggel onderling dacht niemand meer na wat ze nu aan het doen waren. ‘Echte winnaars’ die zich geen moment in hun publiek hebben verplaatst!

  1. Ben heel benieuwd wat er nu gaat gebeuren.

   In hetzelfde laantje staat een hek dat toegang biedt aan twee ministeries (Biza en Justitie).

   Al hadden ze dat motief gebruikt.

   _DSC5158
   _DSC5157
   _DSC5159

   Ik zie nu op de site van HH dat Patrck Fransen de naam van Coenen niet eens noemt. Wat een pias. Ik wens de Gemeente ‘s-Gravenhage veel succes met twee architecten die zo niet door een deur kunnen met mekaar……

 3. Zonde van al dat geld. En schandalig dat de goeie acoustistiek geen enkele rol speelt. Zullen de beslissers de zalen wel kennen? Misschien zelfs dat er nog nooit geweest zijn. Nou ik wel. Vrij regelmatig zelfs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: