Gedenkfiets Lesley Barhorst

Gedenkfiets Lesley Barhorst_56A9754a_1kl

Gedenkfiets Lesley Barhorst

Via Facebook heeft een aantal vrienden mij op het spoor gezet wie deze fiets gedenkt. Het is Lesley Barhorst, geboren 23 april 1992. Zij werd op dit kruispunt van de Elandstraat en de Prinsessewal, komend van haar ouderlijk huis aan de Van Swietenstraat en onderweg naar het Haags Montessori Lyceum, aangereden door een rechtsaf slaande vrachtwagen die haar niet opmerkte. Zij overleed aan de gevolgen van de aanrijding op 6 februari 2008. Nog net geen zestien jaar jong.

Mooi dat haar fiets hier is neergezet en blijft staan en van tijd tot tijd wordt opgekalefaterd. Met zicht op de Haagse Toren die nu met een prachtig zonnetje in de avond van 18 augustus 2016 staat te glinsteren in het water van de gracht tussen de Prinsessewal en de Toussaintkade. De muur links vormt de afscheiding van het grondgebied van het Paleis Noordeinde en de erbij behorende Koninklijke stallen en de straat.

Als je Lesley Barhorst Googled krijg je ook de plek van de fiets te zien.

screenshot-www google com 2016-08-19 22-38-21

Er werd gesuggereerd dat de invoering van de verplichte dode hoek spiegel door haar dood versneld zou zijn, maar dat klopt niet. In Nederland bestond al een verplichting voor vrachtwagens om een dodehoekspiegel te hebben.

Nederland

Naar aanleiding van vele ongelukken werd in Nederland voor vrachtwagens de dodehoekspiegel met ingang van 2003 verplicht gesteld.

Tot de verplichtstelling werd besloten door minister Tineke Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, nadat de schrijfster Anna Enquist haar een open brief had geschreven. Enquist verloor op 3 augustus 2001 haar 27-jarige dochter toen die op de Dam werd overreden door een vrachtwagen. De chauffeur had haar niet gezien, doordat zijn vrachtwagen niet beschikte over een dodehoekspiegel. Netelenbos sloot aanvankelijk een convenant met de vrachtwagenbranche. Alleen nieuwe vrachtwagens zouden met een dodehoekspiegel worden uitgerust. Toen Enquist betoogde dat dan alle oude vrachtwagens een gevaar op de weg bleven, ging de minister alsnog overstag.

Zie nl.wikipedia.org/wiki/Dode_hoek_(auto)

Hoe ik erbij kwam om hierover te posten

Ik fotografeer en ben vrijwillig schipper bij de Willemsvaart. Na een vaart met passagiers stapte ik van de boot en fietste ik via de Hooikade en de Veenkade naar huis en nam onderwijl een kijkje bij Jazz in de Gracht daar, mede omdat ik daar morgen avond ook weer zal schipperen. Ik wou het wel eens even van de kant zien. En toen zag ik het beeld van de eerste foto en herinnerde mij dat ik onlangs een foto van dezelfde fiets had gezien van een Flickr contact:

20160812_0187 The Hague - Gedenkfiets Lesley BarhorstAd de Cort

Toen ik die foto van Ad de eerste keer zag ben ik bij Roel gaan zoeken want daar had ik hem ook kortgeleden gezien en hoopte ik wat info te vinden. Ik vond hem niet. Nu wel na enig door spitten. Daarbij kom ik tot de vervelende ontdekking dat Flickr weer eens aan de layout heeft zitten morrelen, hetgeen ook niet bevordelijk is voor het snel zoeken.

In MemoriamRoel Wijnants

Als je op Flickr zoekt naar Lesley Barhorst krijg je nog meer foto’s te zien waaronder een van een zekere Willem die de platte banden vergelijkt met het eerbetoon dat aan een dode ruiter wordt gebracht: Zijn paard met de rijlaarzen van de ruiter omgekeerd in de stijgbeugels.

Dezelfde Willem legt een link naar ons Haags koffie en bakkiemaatje Rienk Mebius uit Utrecht die een foto van een ouder monumentje voor Lesley heeft staan.

Deze exercitie leert mij, dat ook al kijk je als fotograaf anders naar je omgeving dan niet-fotografen, dan nog valt het kwartje niet altijd terwijl je iets ziet, maar niet registreert omdat je er niet naar kijkt…Ik rijdt maandelijks een aantal malen langs de fiets, maar het was me nooit opgevallen dat er wel eens iets mee aan de hand kon zijn, want je ziet wel meer uitzonderlijke fietsen langs de kant staan. In fietsenland Nederland kijk je er niet naar….

Tot slot: Nog een andere reden voor de post is een reminder aan mijzelf om hier eens een keer een boom op te zetten over de voorrangsregels voor fietsers, maar daar zal ik een aparte post aan weiden.

Update

Op FB voegt Frans Schmit nog toe:

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

4 gedachten over “Gedenkfiets Lesley Barhorst”

    1. Zeer bedankt voor je gewaardeerde aanvullingen, Roel!

      Het vreemde is dat wij in Nederland niet de gewoonte hebben om afbeeldingen van overledenen op graven of urnen te plaatsen. Ook wordt er zelden iets anders op graven gezet dan geboortedatum en overlijdensdatum. Geen verhalen over het leven van de persoon zelf.

  1. mooi stukje en ook dit is weer een eerbetoon want we praten over haar en dan is ze niet vergeten ………………………………
    ik verheug me op de discussie over de voorrangsregels voor fietsers !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: