Zinker

Fietser wacht op groen licht_56A9672a
Ik ben aan het varen met De Willemsvaart en dit Z Bord valt mij op op de hoek van de Veenkade en de Waldeck Pyrmontkade (zie pijl)

screenshot-www google nl 2016-08-15 12-18-52

Ik plaats een foto van een kademuur op Flickr met volgend opschrift en toelichting:

Fietser wacht op groen licht

Af en toe moet je de mensen even op het verkeerde been zetten. Wat denkt u zou die pijp (Die het bord met de Z van zinker onder de fietser aangeeft) er nu nog wel liggen of al lang zijn weggerot.?

Z van Zinker _56A9673a

Komt Roel erop terug en zegt: “Volgens Wiki obsoleet” (Het bord is ook wat obsoleet.

Ik lees de Wiki en pik op

Wanneer zich in een watergang een zinker bevindt, werd vroeger ook een zinkerbord, een geel bord met een grote zwarte Z boven de leiding in de waterkant geplaatst. Gezinkerde kabels werden met een vergelijkbaar bord aangegeven, zij het dat daarop een K stond. Omdat de zinkertechniek niet meer wordt toegepast en de Bakenwet, die de aanlegger van de zinker verplichtte tot het plaatsen van de zinker- en kabelborden in de jaren negentig van de vorige eeuw is vervallen, zijn dergelijke borden obsoleet geworden. Ze dienden ertoe te waarschuwen voor de ligging van de zinker en nabij zinkers geldt voor schepen een ankerverbod. Ook voor grondroerders, zoals baggeraars, waren de borden vroeger van groot belang. Dit is nu achterhaald omdat bij ieder mechanisch grondroerdend werk (graven, baggeren, heien e.d.) het doen van een KLIC-melding wettelijk verplicht is (artikel 2 WION).[1] Daarmee worden de tekeningen verkregen van alle leidingbeheerders die ter plaatse van het werk belangen hebben en aan de hand daarvan moet de daadwerkelijke ligging van de leidingen in het werkgebied worden vastgesteld voordat het werk wordt aangevangen.[2]

“Weer wat geleerd” dacht ik, maar het bleef maar doorzeuren in mijn achterhoofd.

Vooral omdat ik niet zo lang geleden zelf een KLIC melding deed en er achter kwam dat bij een KLIC melding van veel partijen een antwoord wordt verwacht, maar niet wordt verkregen. Bovendien is een hoop van wat wel gemeld wordt verouderd. Mijn conclusie is derhalve dat dat systeem wat vanachter een bureau bedacht is gewoon niet klopt. Hoe vaak wordt er bovendien niet iets kapot getrokken door een dragline? Ook wel eens meegemaakt dat er gewoon over een ondergrondse hoogspanningsleiding was heen gebouwd….

Bovendien….niet meer in gebruik? en al die oude zinkers dan? Kan een schip nu ongehinderd ankeren en het anker een beetje meeslepen en het zinkertje meeslepen?

De Wiki nog eens terug gelezen: Er staat ook:

Een zinker is een leiding die een watergang ondergronds kruist.

Deze leiding heeft men dan laten afzinken op of in de waterbodem. Het kan daarbij gaan om een kabel of buisleiding en anders dan veelal gedacht, behoeft deze niet altijd in een afzonderlijke mantelbuis te liggen: een gezinkerde kabel is niets anders dan een afgezonken kabeldeel. Omdat afzinking geen garantie geeft voor de diepteligging van de leiding over langere tijd, wordt deze werkwijze sinds ongeveer het jaar 2000 niet meer toegepast. Bij kleine watergangen zoals poldersloten wordt gebruikgemaakt van een zogenaamde boogzinker, een gekromde mantelbuis die onder de waterbodem door wordt geperst en waar de leiding in komt te liggen. Bij grote watergangen wordt zogenaamd horizontaal gestuurd boren toegepast. Deze techniek is ontwikkeld vanuit de mijnbouw en maakt gebruik van een boor (de zogenaamde rig) die in plaats van verticaal, zoals bij de exploratie van delfstoffen, onder een zekere verstelbare hoek horizontaal boort.

En dan via Google bij de onvolprezen Joost de Vree (Joost mag het weten) die aangeeft dat er nog steeds zinkers worden gebruikt in situaties waarin boren niet kan. Volgens hem is een zinker een horizontaal stuk (mantel)pijp gevolgd door een naar beneden buigend stuk, recht stuk, en weer een naar boven buigend stuk en uiteindelijk een recht stuk om verder te gaan.

Ik ben geneigd Joost meer te geloven dan de Wiki-mijnheren en -mevrouwen.

Wat een gezeur op de maandag over een Zinker, maar ik ben het nu wel kwijt;-)

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

Eén gedachte over “Zinker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: