Reizigersinformatie; een gebrek

Wel heel veel ruimte, maar totaal geen informatie voor de wanhopig oekende reiziger
Wel heel veel ruimte, maar totaal geen informatie voor de wanhopig zoekende reiziger

Het plaatsen van een piano in de hal van het nieuwe NS station Den Haag centraal was de aanleiding om me op te winden over de gebrekkige reizigersinformatie op dit nieuwe station. In Rotterdam goed geregeld, hier absoluut ondermaats.
Wel een piano maar geen idee op welk perron ik moet zijn als ik mijn trein op tijd wil halen. Als hij rijdt natuurlijk.

Ik ben in de pen geklommen van Pro-Rail, want het schijnt dat die hier over gaan. Heb mijn klacht op facebook gepubliceerd en de reacties waren voor 100% procent herkenbaar bij mijn lezers/volgers.

Beste ProRail
Ik reis regelmatig met de trein. Mijn vertrekstation is Den Haag Centraal. Ik kom met de stadsbus aan op het busstation boven de perrons. Ik zie een enorme lege entreehal als ik het stationsgebouw binnenkom. Het zou fijn zijn als ik daar de reizigersinformatie zou kunnen raadplegen, bijvoorbeeld op welk perron mijn trein vertrekt.
Huidige situatie: ik moet eerst naar beneden, flink stuk links of rechts lopen, daar zoeken naar de schermen met vertrekinformatie, als ik die uiteindelijk gevonden heb kom ik er achter op welk perron ik moet zijn. Dit kan efficiënter.
Het hele grote reclamescherm boven de nieuwe winkels stoort mij telkens weer omdat dat nou juist de enige juiste plek is waar je reizigersinformatie zou verwachten. Maar de reclame-inkomsten wegen natuurlijk zwaarder dan de service naar de reiziger toe. Daar is de NS een kei in.
Er staat inmiddels wel een piano in de hal, ook een onmisbaar en irritant object als je nog steeds niet weet op welk perron je trein vertrekt.
U begrijpt dat deze mail u wordt verzonden door een ontevreden treinreiziger.

Met vriendelijke groet
Pieter Musterd

Ik was mijn frustratie kwijt en verwachtte niet zo veel van een eventueel respons. Totdat ik op vrijdagochtend gebeld werd door een meneer van Pro-Rail. Een verslag van dit gesprek heb ik eveneens op facebook geplaatst.

Naar aanleiding van mijn “brief” werd ik vanmorgen gebeld door iemand van Pro-Rail. Dat is dan weer positief. Ze zijn blij met kritische klanten. Hij vertelde me het eigenlijk helemaal met me eens te zijn maar dat extra reizigersinformatie bij de bouw van een station vanaf het begin in de bouwplannen opgenomen had moeten worden. Alle aanpassingen die later gedaan worden kosten extra geld en dat schijnt een probleem te zijn. De bouwcommissie (of zoiets) had vastgesteld dat het lopen van het busplatform naar de informatievoorziening niet te lang was. Ik heb hem voorgesteld dat bij de bouw van een nieuw station dan wat gebruikers van het openbaar vervoer uit te nodigen voor voorzieningen die voor gebruikers van belang zijn. Ik heb niet de indruk dat bouwers van stations zelf ooit in een trein hebben gezeten of van bus naar perron hebben moeten hollen. Hij zou mijn opmerking meenemen… Maar er zou misschien iets kunnen veranderen als meer mensen gaan klagen over dit gebrek aan reizigersinformatie, vertelde de Pro-Rail-meneer die het helemaal met me eens was. Ik ben als incidenteel persoon niet maatgevend. Als er massaal over geklaagd gaat worden, bestaat de kans dat er misschien iets aan gedaan kan worden. Dus lezers en volgers. Zet hem op.

Voor iedereen die wil weten welke veranderingen er nog gaan komen bij het nieuwe Den Haag Centraal is hier de link waar ik door pro-rail naar verwezen werd om mijn klacht te deponeren.

Auteur: pieter musterd

Gepassioneerd fotograaf van alles wat los en vast zit. Ik probeer niet de werkelijkheid (wat dat dan ook is) te reproduceren maar mijn visie op de werkelijkheid. Brede culturele belangstelling en sinds kort ook Blogger voor Haagspraak.

2 gedachten over “Reizigersinformatie; een gebrek”

  1. Beetje rare page op die link, Pieter; de plannen voor afgelopen maand worden er gemeld. In de het reaktie hoekje een passende reaktie gegeven. Je bent niet meer alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: