Sneeuwwitje , de parel aan het Groenewegje

Groenewegje. Foto door Roel Wijnants.
Groenewegje.

Op het hoekje zat vroeger een prostituee die we sneeuwwitje noemde vanwege de witte jurk en de grote witte strik in het haar. Naarmate ze ouder werd schoof ze steeds meer naar achteren zodat ze niet direct in het daglicht zat.
Ze is onder vele andere namen bekend zoals Ria de Strik, Paasei of Paashaas. Voor de boerendeur die altijd half geopend was lag een grote Chow Chow met z’n blauwe tong.

Als 12 jarige werkte ik op zaterdagmiddag bij Garage Gruno waar ze vaak kwam om benzine te tanken, even de voorruit wassen en een bestelling aan de overkant bij het parfumeriewinkeltje van Sjors ophalen (meestal een zak vol met condooms die wij regenjassen noemde) leverde al snel van fl. 1,00 tot fl. 2,50 op. Later toen prostitutie op het Groenewegje ontmoedigd en verboden werd mocht Sneeuwwitje gewoon doorgaan. Sneeuwwitje is eind jaren 80 verdwenen maar elke keer als ik het raam van Sneeuwwitje passeer zie ik haar weer zitten met haar grote strik.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

10 gedachten over “Sneeuwwitje , de parel aan het Groenewegje”

  1. Begin jaren 60 kwam ik naar Den Haag, werkte toen
    bij de Rijkstelegraaf aan het Om en Bij en woonde een poosje op kamers op de Stille Veerkade, dus ik kwam regelmatig voorbij haar raampje. Ook op het telegraafkantoor was zij regelmatig een dankbaar gespreksonderwerp. Voor ons heette zij het Paasei.

  2. Ik bezorgde in de jaren zeventig het NRC de deur ernaast, en ze riep altijd waar blijft me Haagsche krant. Maar dat wist ik natuurlijk niet.

  3. Hoi Roel, ik heb een opdracht voor een muurschildering met haagse iconen en ik zou ook graag ria strik schilderen. Weet u of iemand anders toevallig hoe zij er uitzag of wellicht een foto van haar heeft, zou geweldig zijn! Groetjes, Daan

    1. Daan wat een leuke opdracht ik heb haar als kind vaak ontmoet dus ze zit op mijn harde schijf maar weet niet of er foto’s van haar zijn ,dat zou een algehele oproep via twitter instagram of faceboek moeten worden ik wil graag op de hoogte willen blijven wie wat waar de muurschildering komt succes gr Roel Ps misschien gemeente archief??

      1. Een wat late reactie: is er inderdaad nog een foto te voorschijn gekomen van Ria? Ik ben bezig met mijn genealogische wortels. Ergens die boom moet zij zitten. Otto Gooiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: