Lekkerbekje

Drie maal ben ik in Groot-Brittannië geweest, maar de laatste keer was dertig jaar geleden. Van een van die reisjes herinner ik me nog goed dat ik een keer fish en chips ook echt heb gegeten vanaf een oude krant.

Fish and chips. Foto door Ed Gool.

Een smakelijke combinatie; frietjes met een lekkerbekje. Ik heb het vanavond gegeten met ovenfriet van McCain en met een lekkerbekje van de Albert Heijn dat ik opwarmde in een koekenpan. Best lekker zo in eigen huis, maar voor een superieur lekkerbekje moet ik terugdenken aan Scheveningen. Voor het beste lekkerbekje kon je bij een vishandel aan de haven terecht. Je koos een grote moot kabeljauw uit die voor het bepalen van de prijs werd gewogen; duur, maar zijn geld meer dan waard. Dan werd de kabeljauw voor je ogen door een dik oliebollen-bierbeslag geslagen en dan de hete frituur in. Daarna kreeg je de lekkerbek op een vel papier om gelijk op te eten. En wat smaakte zo’n kneiterverse lekkerbek dan heerlijk: de krokante korst in combinatie met de vis die in lamellen uiteen dreigde te vallen. Smullen met een capital S.

Lekkerbekkie eten. Foto door Ed Gool.

Naast de kroket heb je ook de bitterbal en ook zo verhoudt het lekkerbekje zich tot de kibbeling. Gefrituurde stukjes witvis in een plastic bakje van de heek of wijting met remoulade- of cocktailsaus. Kibbeling betekent oorspronkelijk de wangen van een kabeljauw. Een delicatesse.

MobyDirk 2015.

4 gedachten over “Lekkerbekje”

  1. En Ed Gool van Haagspraak heeft vandaag speciaal beide foto’s gemaakt, dat geeft gelijk een meerwaarde aan het korte stukje. Bedankt Ed! En het Vispaleis aan de haven ken ik nog goed van vroeger, maar die verkochten niet de verse lekkerbek van kabeljauw die ik een eindje verderop kon krijgen in een viswinkel waarvan ik de naam niet meer weet. Wel natuurlijk nog Simonis aan de Markthof, ook superieur als het om verse (gebakken) vis gaat.

  2. Nou het Vispaleis is dus van een neef van mijn moeder…vink best wel leuk om zo ineens in ‘mijn’ Haagspraak genoemd te zien worden 🙂

  3. het Vispaleis was een vaste pleisterplaats als we gerepeteerd hadden met ons Iers groepje in de kelder van een kroeg in Scheveningen en dan natuurlijk een lekkerbekje eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: