Apple’tje Eitje

Appletje Eitje

Vorige week kreeg ik een emailbericht van Apple Support dat met mijn Apple ID geprobeerd was om op FaceTime en iMessage in te loggen. Vanwege ongeautoriseerd gebruik was mijn Apple ID daarom vergrendeld.
Verder stond er nog in dat ik de meegeleverde link binnen 3 uur moest gebruiken om de vergrendeling op te heffen.
Beetje verbaasd was ik wel, want mijn telefoon deed gewoon wat hij altijd moest doen: fungeren als Tom-Tom, horloge, jukebox, buienradar, email checken, kijken of er nog gereageerd is op flickr, facebook of op mijn twitter-account. Waar heb je anders een telefoon voor nodig?

Eergisteren las ik ergens dat een gratis app voor het Haags Uitfestival klaar stond om gedownload te worden. Dan hoef je niet al die papieren zooi te bestuderen en bij je te houden op die dag zelf. Want het Haags Uitfestival op 7 september kan je natuurlijk niet missen. Te beginnen met het gratis stadsontbijt op het Spuiplein.
App gevonden via de App Store en gedownload. Downloaden ging prima maar hij wilde maar niet geopend worden. Meteen gereageerd op facebook bij het Uitfestival dat de app niet goed werkte. Geen reactie. Ook nog een keer de klacht getwittert, ook geen reactie. Ik vond het maar raar en het liet me niet los. Even een willekeurige andere app gedownload. Het downloaden op zich ging prima. Het cirkeltje was helemaal rond en het hokje “open” verscheen in het scherm. Alleen het openen ging wéér niet. Conclusie: er is iets met mijn telefoon aan de hand. Toen kwam ineens dat mailtje van een week eerder in mijn gedachten. Zou het dan toch een echte Apple-bericht zijn geweest, had ik dan toch binnen 3 uur die link moeten gebruiken? Zoiets heb ik dan altijd ’s avonds als alle winkels al dicht zijn.

Vanochtend dus eerst maar eens naar de nieuwe Apple Store in het Passage gegaan, die zouden dit varkentje wel even snel wassen was zo mijn idee. Ik werd keurig verwelkomd en ik deed mijn verhaal. Nee ik kwam niets kopen ik had een klacht over iets was ik al eerder gekocht had. Tja, er zijn wel mensen aan de Genius Bar maar daar moet je een afspraak voor maken. Even informeren. De Genius Bar is voor iPhones tot maandag helemaal volgeboekt. Maar ik kon thuis via mijn computer wel een afspraak maken. De teleurstelling was duidelijk van mijn gezicht af te lezen. Ik mocht aan een tafel gaan zitten, daar zat ook al een meneer te wachten. Als tussen twee officiële afspraken door de Genius even tijd had zou hij mij misschien wel even kunnen helpen. Nou, daar had ik nou helemaal geen zin in. Ben weggegaan. Overigens kreeg ik in de Apple Store ineens heel veel heimweh naar Selexzys.

Mijn iPhone, en ook mijn Mac, had ik gekocht bij LJS op de Fluwelen Burgwal. Misschien konden ze me daar van mijn probleem afhelpen. Ik mocht meteen doorlopen naar de technische balie, achterin de zaak. Er werd even in de computer gesnuffeld op mijn serienummer en kreeg te horen dat eventuele hulp niet meer onder de garantie viel. Maar hij wilde wel even kijken of het iets simpels was. Met mijn Apple ID bleek volgens hem niets aan de hand. De mail, die ik in geprinte vorm had meegenomen, leek hem verdacht. Hij gaf me het gratis servicenummer van Apple om daar te informeren wat het kon zijn. Volgens LJS was er met de hardware van mijn telefoon niets mis en aan ID dingen konden zij niets doen, daarvoor moet je echt bij Apple zelf zijn. Dit advies was gratis en ik ging naar huis.
Daar meteen het nummer 0800-0201581 van Apple gebeld. Ik kreeg een allervriendelijkste mevrouw aan de telefoon die me vertelde wat ik allemaal moest doen. Om te beginnen verzekerde ze me dat er namens Apple nooit dit soort emailberichten werden verstuurd. Stap voor stap liet ze me wat handelingen verrichten om te zien wat er wel en niet goed ging. Ik moest vervolgens de telefoon helemaal uit zetten. Daarna startte hij opnieuw automatisch op. Download nou eens een willekeurige app vroeg ze mij. Dus ik “Buienalarm” maar gedownload. Gezien de weersvoorspellingen misschien wel handig voor het komende weekend. En wonder boven wonder werkte alles weer zoals het hoort. Gewoon bij vreemde dingen eerst je telefoon opnieuw starten, schijnt vaak te helpen. Die tip hadden ze me toch ook bij de Apple Store of bij LJS kunnen geven?
Bleef nog over het gedoe met dat mailtje. Daar hebben wij een e-mailadres voor zei de nog altijd vriendelijke dame. Stuur maar door naar reportphishing@apple.com dan kunnen ze daar misschien de afzender opsporen. Eigenlijk hetzelfde systeem als de banken hebben. Alle meldingen dat mijn bank niet goed meer is stuur ik tegenwoordig door naar
valse-email@fraudehelpdesk.nl Soms meerdere keren per dag.
Ik hoop dat de kerstboom met de kerst weer pal voor de Apple Store komt te staan. Dan kunnen ze er daar vanachter de Genius Bar misschien ook nog een beetje van genieten.

Auteur: pieter musterd

Gepassioneerd fotograaf van alles wat los en vast zit. Ik probeer niet de werkelijkheid (wat dat dan ook is) te reproduceren maar mijn visie op de werkelijkheid. Brede culturele belangstelling en sinds kort ook Blogger voor Haagspraak.

3 gedachten over “Apple’tje Eitje”

  1. Onlangs had ik ook een programma geupdated op mijn Mac en vervolgens de oude voorkeuren netjes ingeladen. Werkte het niet meer. Ik balen en bellen en mailen (maar niet direct een antwoord). En op internet kwam ik dit probleem nergens tegen. Logische achteraf, eigenlijk.
    Want de oplossing ontdekte ik al gauw: het programma stoppen en herstarten. Werkte meteen weer prima. Soms kan de oplossing inderdaad heel simpel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: