Arrestatie asielzoeker na zelfverbranding

Ahmed, de asielzoeker die zichzelf afgelopen maandag in brand stak in het Asielzoekerscentrum  te Utrecht, is na ontslag uit het ziekenhuis gearresteerd door de politie. Hij zou zijn medebewoners in het AZC in gevaar hebben gebracht.

De man, die al jarenlang in procedure is, kampt met ernstige psychische problemen. Volgens kennissen heeft is hij ten einde raad. Meermaals zou hij hen over zijn zelfmoordplannen verteld hebben. De afgelopen paar jaar verbleef hij vanwege zijn psychische klachten in Nederland met een gedoogstatus. De IND stond opname en/of behandeling van zijn psychische klachten echter niet toe.

Ahmed
Ahmed, in betere dagen

Van de week werd bekend dat de Nationale Ombudsman een onderzoek is gestart naar de medische zorg in het Nederlandse asielsysteem. Volgens ingewijden is het hier erbarmelijk mee gesteld. Zo deed een arts die in mei 2012 als vrijwilliger actief was in het tentenkamp in Ter Apel al verslag van een reeks misstanden in een brief aan het COA.

Ondertussen gaat de politieke baas van de IND, staatssecretaris Fred Teeven onverstoord verder met zijn poppenkast. Enerzijds heeft hij de mond vol van de rechten van slachtoffers, anderzijds maakt zijn Immigratie- en Naturalisatiedienst meer slachtoffers dan ooit.

Waar blijven hun rechten?

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Arrestatie asielzoeker na zelfverbranding”

  1. Ahmed is een kanjer, een vriendelijke zeer goed geïntegreerde man.Het is in en in triest dat dit niet voorkomen is. Zijn wanhoop was bekend bij iedereen om hem heen. Nu loopt hij de kans dat hij wordt opgesloten in detentie terwijl hij hulp nodig heeft. Ik hoop echt dat recht zegeviert en hij krijgt wat hij echt nodig heeft en dat is geen detentie, en geen strafblad die zijn asielprocedure in gevaar brengt en nog meer vertraagd. 😦 Deze man heeft hulp nodig, en zoals alle vluchtelingen die in wanhoop gedreven worden door dit oneerlijke vluchtelingenbeleid heeft hij het nodig dat hij zich welkom voelt.

  2. Ahmed is vrij gekomen en zit nu ergens in het noorden des lands in een AZC.Ik ga vrijdag bij hem op bezoek, het gaat onder omstandigheden goed met hem. Hij wordt wel in de gaten gehouden nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: