Hagenezen ruilen op Facebook

Er zijn vele manieren waarop wij de gevolgen van de crisis te lijf kunnen gaan. Een van de beste methoden om persoonlijk wat meer geld te besparen is uiteraard: niet zoveel onnodige zooi aanschaffen. Dat scheelt bakken met geld en ook veel tijd als al die spullen weer eens afgestoft moeten worden.

Ruilen? Foto: 1000zen

Maar wat als er nou iets is dat je toch écht nodig hebt? Dan kan je uiteraard terecht op Marktplaats, of via het internet rechtstreeks uit china bestellen. Maar dit blijft natuurlijk behelpen. Als je echt milieubewust en zuinig bent schakel je over op een van de oudste vormen van economie die we kennen: de ruilhandel.

De Haagse muzikant en blogger Johni To is een van de mensen die hierin gelooft. Geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief in Rotterdam startte hij onlangs een pagina op Facebook voor het uitruilen van spullen. Mensen kunnen er spullen aanbieden of vragen naar iets dat zij zoeken. De groep heeft binnen een halve week al ruim 100 leden gekregen. Deze gebruiken de groep al druk om van oude rommel af te komen en nieuwe juweeltjes op te duiken voor in hun huishouding.

Een van de eerste dingen die opvalt is de gedegen lijst met waarschuwingen op de site. Het laat zien dat Johni To over de ruilhandel nagedacht heeft en erop gebrand is de pagina tot een succes te maken. Ik quote even het eerste stuk hiervan:

Er zijn natuurlijk (helaas) ook mensen die misbruik willen maken van bepaalde situaties, dus volgende gedeelte is gewoon belangrijk om even bij stil te staan.

Wat basis tips die niet onbelangrijk zijn:

- Je bent verantwoordelijk voor je zelf, wees wijs, geen goed gevoel erbij om af te spreken om iets te ruilen, of weg te geven of op te halen? niet doen!
- Plaats onder geen beding je prive gegevens op deze groep (wordt verwijderd door de admin.)
- Stuur elkaar eerst een vriendschap verzoek via Facebook, en wissel daar eventueel een tel nummer of info uit.

Binnen de paar dagen dat de pagina nu bestaat heb ik al CD-rekken, trouwjurken, magnetrons en complete bureaus langs zien komen. Het moge duidelijk zijn: de gemiddelde Hagenees komt om in de spullen die voor een ander wellicht nuttiger kunnen zijn. Het is een prachtig idee om al deze rijkdom onder elkaar te verdelen.

Uiteraard zullen er mensen zijn die dit soort initiatieven verschrikkelijk vinden. Het is immers slecht voor de consumptie en onze wegwerpeconomie als we onze overbodige spullen van een tweede leven voorzien. Maar ja, moeten we ons dáár mee bezig gaan houden?

De pagina Ruilhandel Den Haag is te vinden op: https://www.facebook.com/groups/ruilhandeldenhaag/

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

2 gedachten over “Hagenezen ruilen op Facebook”

  1. Even ter correctie aangezien me hier iets te veel eer wordt toebedeeld: ik werd hierdoor geïnspireerd door Ruilhandel Rotterdam, van wie ik ook met toestemming de begeleidende tekst heb overgenomen. Verder: dank je voor de blogpost Edwin IJsman!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: