Maar waar was dit dan?


Scheveningseveer, gezien naar de Hogewal en Kortenaerkade; vervaardiger: Meyer, Fotoburo; 1956

Panden van honderden jaren oud. Den Haag houdt daar niet van. Ze zijn dan ook vrijwel allemaal uit het stadsbeeld verdwenen. Begin jaren zestig viel dit rijtje (met een wat Berlage-achtig gebouw op de hoek, dat wel wat weg heeft van het Berlage-gebouw aan het Kerkplein) onder de slopershamer. Maar waar was dit? Het was langs een tramlijn en aan het water.

Ja. Inmiddels allemaal geraden. Het verdwijnen van deze huisjes was weer typisch een geval van zonde. Stonden ze echt zo in de weg? Op de plek er van bevindt zich nu een schaars stukje groen, waarbij je je verbaast dat er nog zoveel pandjes op pasten.

Hier meer foto’s uit het Haags Gemeentearchief. Ga er met de muis overheen voor uitleg. Klik met de muis om naar de foto in de Haagse Beeldbank te gaan.


Scheveningseveer 11-7; vervaardiger: Becht, H.; 3 -1960


Scheveningseveer 11-1, te slopen huizen; vervaardiger: Becht, H.; 3 -1960Scheveningseveer, bebouwing langs het water, gezien naar de Mauritskade. Links nr. 2, Opeldealer F. v.d. Valk; 1950

>> Hier ook nog een foto uit htmfoto.net. Met lijn 5 (Appelstraat – Prinsessegracht) – inmiddels ook als bijna 40 jaar weg.

Auteur: Eduard

Opgeleid als journalist, 14 jaar gewerkt als opmaakredacteur bij regionale media. Zelfstandig kranten- en webmaker.

8 gedachten over “Maar waar was dit dan?”

  1. Bingo! Allemaal goed. Zonde dat dit weg is. De foto roept een nostalgische sfeer op van beduimelde oudemannenkroegen, zoals je die vroeger zoveel vond in de binnenstad.

  2. Op de plek waar nu het Hilton hotel staat, stond ooit de woning van een zonderlinge vrouw. Zij stond bekend als “Geitemie”, omdat ze zeer veel huisdieren had, waaronder geiten.

  3. De huizen pasten natuurlijk niet op dit stukje grond, de oplettende Hagenees ziet ook dat de weg verlegd is om het verkeer een betere doorsroming te geven. Naarmate de verkeersintensiteit toenam moesten er natuurlijk ook wat historische dingen verdwijnen. Waar zou Den Haag nu op de kaart staan als we alles maar zouden behouden? Helaas moeten er dan gebouwen gesloopt worden. Het is gewoon niet anders en ja…soms erg jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: