Irma, FaceBook, La Haye toen en nu – Plagiaat?

screenshot-www youtube com 2015-05-26 10-43-47

Medewerkers en vrienden van Haagspraak hebben veelvuldig contact met elkaar.

Kort nadat ik hier Beeldige Beeldhouwwerken op het Lange Voorhout publiceerde kreeg ik een tip van Theo dat ene Irma in een groep op FaceBook (La Haye Toen en Nu) het artikel kopieerde. Ik ging kijken op FB en zag dat het een besloten groep betrof die drie moderatoren kent, waaronder Irma. Van besloten groepen kunnen niet leden op FB geen posts zien.

Irma en ik hadden twee gemeenschappelijke vrienden waaronder Theo. Omdat ik niet kon zien wat Irma had gepost en door dit voorval ook niet zoveel zin had om een FB vriendschap met Irma aan te gaan, vroeg ik vorige week om tot de groep te mogen toetreden. Vooral ook omdat Theo het een leuke groep vond. Toen toelating uitbleef, vroeg ik in het weekend Theo om een screenshot om te kunnen beoordelen of er een link op zijn FaceBoekiaans was geplaatst of misschien louter een citaat met bronvermelding. Tegen beide vormen van kopieren kun je moeilijk bezwaar hebben.

Theo wist eigenlijk niet precies hoe je een screenshot maakt dat laat zien wat er is gebeurd. Ik wist weer niet hoe je met de groep in contact moest komen en ik wist ook niet dat je een voor jou onbekende via een DM op FaceBook gewoon kunt aanspreken, tenzij de persoon je blokkeert. Op Linked In gezocht en op Twitter, maar daar bleek de betreffende Irma niet te vinden.

Nog voordat Theo, mede via aanwijzingen van mij over whatsapp, had uitgevogeld hoe het precies zat met screenshots, bleek de dame in kwestie een tweede artikel van mij hier, De Prachtige Foute Hoed van Maxima te hebben gekopieerd waarvan ik via Theo dit screenshot kreeg:

photo_2015-05-23_23-21-46

Als je het met mijn artikel vergelijkt zie je dat ze bijna het gehele artikel met 3 foto’s gekopieerd heeft. Naar mijn oordeel teveel, maar ook weer met een weglating waardoor de UFO in de lucht blijft hangen. Wat in ieder geval niet klopt is dat er geen bron wordt vermeld en geen toestemming was en is.

Normaal maak ik mij niet zo druk over plagiaat. Een blog van mij wordt door tenminste 3 sites post voor post gekopieerd. Vaak is mij de sop het kool niet waard of kost het teveel tijd. Wat in dit geval volgde heeft tot deze post geleid:

Ik bedacht (mede door een suggestie van een andere Haagspraker) dat een grap de zaak misschien luchtig kon oplossen, maar dat pakte heel anders uit.

Ik stelde Theo voor via een comment op de betreffende post op FaceBook de zaak om te draaien en te suggereren dat ik plagiaat pleegde. Toen was de beer los. De dame had kennelijk door dat  “she was caught with her pants down”. Ze werd woedend op Theo. Theo werd voor klikspaan uitgemaakt,  de groep uitgegooid en ontvriendt door Irma. De groep is voor zover ik kan nagaan nu niet alleen meer besloten, maar nu ook geheim (waarschijnlijk door dit gebeuren).

Ondertussen vond ik uit dat ik Irma via FB toch direct kon benaderen en daar ontstond de volgende discussie (In twee stukken, omdat het niet helemaal in een stuk ging):
screenshot-www facebook com 2015-05-24 00-31-31
screenshot-www facebook com 2015-05-25 00-46-32Ik vermoed dat Irma mij na deze discussie op FB geblokkeerd heeft en de groep op geheim gezet.

De foto onder het kopje is een aftiteling van een Trailer Video op Youtube.

Als Irma zulke video’s kan produceren of laten produceren, dan weet ze meer van Internet en weet ze ook dat ze fout zit (daar gaf haar reactie al aanwijzingen voor naar mijn mening).

Twee links hierover (dank Roel) ter lering ende vermaak voor zover niet bekend:
Auteursrecht van de Fotograaf en Internet en Social Media

Ik vind dat Theo een excuus moet krijgen en weer de groep moet worden binnengelaten. Ik vind ook dat ik een excuus en rectificatie dmv in ieder geval bronvermelding of geheel verwijderen van de beide posts mag verwachten.

Ik ben benieuwd wat de lezers ervan vinden. Ik ben ook zeer benieuwd of Irma daadwerkelijk met open vizier strijdt zoals ze beweert.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

21 gedachten over “Irma, FaceBook, La Haye toen en nu – Plagiaat?”

 1. Irma V. heeft een tweetal artikelen overgenomen van de site, zonder bronvermelding of wat dan ook. Op plagiaat staat in Nederland maximaal 2 jaar celstraf. Nou wil ik haar niet opsluiten, dat zou nogal overdreven zijn bij een naief en dom wicht, maar een excuus van haar kant naar Theo zou chique zijn, ook al is Theo natuurlijk nog altijd een gevaarlijke communist die van het internet geweerd moet worden.

  1. Beste meneer
   Tommy u weet duidelijk niet wat respect is, door mij een naief en dom wicht te noemen . Degene die hier plagiaat pleegt is de heer Guido Van Den Elshout want hij plaatst persoonlijke berichten van mij in het openbaar.. Persoonlijke berichten zijn een vertrouwenskwestie die niet zo maar zonder toestemming van de eigenaar, openbaar mogen worden gemaakt, wat zelfs strafbaar is . Dus degene die aan wie een excuus moet worden gemaakt ben ik …
   Nog een fijne dag gewenst.

   1. Als u mijn artikelen op deze site leest, dan weet u dat ik de hond van dit blog ben. Dat laat onverlet dat ik meer van auteursrecht weet dan u.
    Woef!

 2. Meneer Guido Van Den Elshout u bent een naar mannetje ,,, u en Theo Vromans hebben een spelletje gespeeld ,,, dat zegt u zeg ,,, U kreeg van Theo een tip ,, Theo was lid van mijn site en ipv dat hij contact met mij opnam .. heeft hij en u of uw groep ´s woensdags vergaderd over het item wat ik pas de dag er na geplaatst heb. Theo heeft niet eens de moeite genomen mij hierover in te lichten .. U heeft uw mond zo vol over plagiaat ed. maar wat doet u .. u maakt mij met naam en toenam zwart .. u kopieert pb´s dat zijn PERSOONLIJKE berichten… mocht u dat nog niet weten in het openbaar. Persoonlijke berichten openbaar maken is een vertrouwensbreuk, en is zelfs ook strafbaar ..u zet mijn naam met beschuldigen op sites … wie is hier nu verkeerd bezig ,,, U verdraait ook wat zaken .. Ik moet hier eens goed over nadenken … wat mijn akties naar u toe zijn ,,, want u weet misschien niet dat daar aangifte van gedaan kan worden . U heeft het over een excuus .. dat klopt .. u bent een publiek excuus aan mij verschuldigd .. Nogmaals ik ga over de zwartmakerij van u aan mijn adres eens goed nadenken welke stappen ik ga ondernemen .. U hoort nog van mij …

  1. Geachte mevrouw Vlasblom,

   Dank voor uw commentaren hier. Het aardige is dat hier op Haagspraak, wat een ander medium is dan Faceboek, alleen moderatoren (waar ik er een van ben) uw commentaren kunnen wissen. Voorlopig zullen we dat niet doen. U kunt, en dat is de aard van WordPress, zelfs niet eens meer verbeteringen aanbrengen of uw eigen commentaar wissen.

   Uw commentaren hebben enige tijd nodig gehad om hier te verschijnen. Ze moesten gemodereerd worden oftewel goedgekeurd worden. Ik heb dat hoogstpersoonlijk gedaan, omdat nu de discussie openlijk gevoerd kan worden.

   Wat er is gebeurd heb ik hierboven in de post zo duidelijk mogelijk beschreven.

   U draait om des poedels kern heen. Hier en op Facebook.

   Ik ben vooralsnog van mening dat het gelijk aan mijn zijde is en niet aan uw zijde. U heeft tot nu toe niet ontkent dat u materiaal van mij heeft gekopieerd. U verschuilt zich achter gesloten en zelfs geheime groepen en chats die niet openbaar zouden zijn. Ik heb niets te verbergen. Als uw goede naam is aangetast ligt dat aan uw eigen daden. Zeker wanneer u mij namen begint toe te kennen.

   U maakte zichzelf onder ander onbereikbaar voor commentaar voor mij. Ik mocht de groep niet in (zonder redelijke reden, waarschijnlijk omdat u bang was dat ik in de groep zou reageren zoals ik hier doe). De boodschapper werd de groep uitgegooid en ikzelf werd door u geblokkeerd. Ik zag dus geen andere mogelijkheid uw aandacht te trekken.

   Neemt u rustig de tijd om advies in te winnen en tot rust te komen. Wellicht kunnen we elkaar dan eens op de opuh koffie spreken en gezamenlijk een kop koffie drinken.

   Met vriendelijke groet

 3. Ik neem niet aan dat een site als Haagspraak zich laat gebruiken voor een ordinaire ruzie van de heren Guido Van Den Elshout en Theo Vroomans, Ik eis dan ook dat Haagspraak of de heer Guido Van Den Elshout alle persoonlijke berichten van mij naar hem toe en alle beschuldigingen naar mij toe per direct verwijderd van deze site. Een rectificatie zou op zijn plaats zijn

  1. U kent mij niet meneer/mevrouw. Roel Wijnants maar toch staat u al met een oordeel klaar door mij trol en arrogant te noemen. Blijkbaar is het op deze site zo .. als je geen argumenten hebt wordt het in dit geval op de vrouw gespeeld.

 4. Ik neem niet aan dat een vrouw als u zich laat gebruiken voor een ordinaire ruzie met de heren Guido Van Den Elshout en Theo Vroomans, Ik eis dan ook dat u alle persoonlijke berichten van u naar hen toe en alle beschuldigingen naar ons toe per direct intrekt. Een rectificatie zou op zijn plaats zijn
  ik stel zelfs het beheerderschap van u ter sprake want u schaadt een leuke site

 5. een artikel en foto’s overnemen en net doen alsof het van jou is, is niet chique.
  ik vind het ook niet chique dat een privé conversatie online gegooid is.
  ik kijk sinds eeuwen weer eens op Haagspraak en lees een roddelstuk. jammer.

 6. roddelstuk.roddelstuk. nou deze (dame) pleegt plagiaat en dat doet ze onbeschaamd veel
  dat we ons verdedigen tegen deze haaibaai is niet meer dan normaal

 7. Eindelijk weer eens een ouderwetse flame war. Zo mooi hoe de dame om de hete brei blijft draaien en niet in gaat op de feiten die Guido zo goed mogelijk op een rij heeft proberen te zetten. Een compliment voor het engelengeduld. Ik had haar al lang met de grond gelijk gemaakt. Wat een nare trol. Dit soort mensen kosten alleen maar energie. Laat gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: