Scheveningse haven door Russen geannexeerd

Russische schepen in Scheveningse haven. Foto door Roel Wijnants.
Russische schepen in Scheveningse haven. Foto door Roel Wijnants.

De Russen zijn niet alleen de Krim binnengevallen, ook de Scheveningse haven moest het ontgelden. Als krabbenvissers kwamen zij de haven binnenvaren maar al gauw bleek hun ware bedoeling: Het in bezit nemen van de haven.

Een gesprek met een oude visser leverde de volgende informatie op:
De Russen komen vaak grote ladingen ingevroren vis afleveren aan de kant van de haven waar zich de vriesloodsen bevinden, maar nooit aan de kant van de visafslag. Hij had ook nog nooit een vissersschip gezien, die zoveel communicatie-antennes gebruikte als op de beide schepen te zien zijn. Het vermoeden bestaat dat de schepen worden ingezet om de communicatie af te luisteren tussen de verschillende veiligheidsdiensten en gaan vermoedelijk voor de kust op ‘krabbenvangst’.
Na de NSS 2014 top in het world-Forum zullen de schepen wel weer richting thuishaven gaan
Tijdens de koude oorlog waren overal ter wereld veel Russische vissersschepen een dekmantel voor spionageactiviteiten. Als de NAVO een oefening hield, waren er opvallend veel vissersschepen in de buurt, die elke manoeuvre in de gaten hielden.

Foto door Roel Wijnants.

Foto door Roel Wijnants.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

16 gedachten over “Scheveningse haven door Russen geannexeerd”

 1. Er stond idd Bristol op een van de schepen. die schepen komen normaal nooit in deze buurt ze zijn hier echt alleen voor de NSS top . de oud visser vertelde dat er materiaal aan boord was om krab te vangen . Toch wel handig als je cyrillisch kunt lezen. met jouw info haal ik Kamchatsky er wel uit .

   1. met knip en plak lukt dat wel maar zelf typen wordt lastiger. dan moet ik het toetsenbord omgooien denk ik

 2. Wat een dom geleuter allemaal. Westerlingen vertonen nog steeds een onterechte angst voor alles wat zich vroeger achter het ijzeren gordijn bevond. Oud-visser? Die weet er ook geen snars van en waarschijnlijk heb je geen oud-visser gesproken. Als ze op Scheveningen drie jaar gevaren hebben, zijn ze ineens oud-visser terwijl ze verder veertig jaar aan de wal gewerkt hebben. Je had ook een passant op de Pier kunnen vragen naar zijn / haar mening. En over antennes gesproken, veel Nederlandse vissersvaartuigen hebben het dubbele aantal aan antennes aan boord. Dus wederom geleuter. Bovendien Russen komen helemaal niet vaak diepgevroren vis halen. In de jaren negentig (alweer een dikke twintig jaar geleden) kwamen er wel eens Russische vrachtschepen ladingen vlees en vis ophalen (heb ik zelf geladen), maar daar bleef het dan bij. Vandaar dat het bijzonder is dat er twee Russische (inmiddels Litouwse) krabbenvissers (a la Deadliest Catch) op woensdag 5 maart in de Eerste Haven afmeerden. Aanvankelijk bij de Garnalenhandel Den Heijer voor de deur, maar vanwege de komst van een paar vriestrawlers moesten de schepen aan de overkant gaan liggen. Daar vormden ze geen obstakel voor het reguliere scheepvaartverkeer. De aanleiding van hun bezoek is een mankement aan de hoofdmotor terwijl ze op weg waren naar Klaipeda (Litouwen) vanwege een omvlagging en onderhoud. Al gauw bleek dat de bemanning te maken had met achterstallig gage. Een vertegenwoordiger van ITF heeft enkele bemiddelingspogingen gedaan tussen de crew en de rederij op het schiereiland Kamchatka. Het mocht niet baten. Ze konden geen contracten tonen. Kortom een triest verhaal voor vissers uit Rusland, Oekraine en Georgie, die keihard op zee gewerkt hebben maar naar hun centen kunnen fluiten. Vandaag hebben beide schepen een nieuwe naam en varen ze onder Litouwse vlag. Er is 150 kuub gasolie gebunkerd, dus ze zijn nagenoeg klaar voor vertrek. Ik heb overigens zelden zulke warme en gemoedelijke vissers meegemaakt. Uitermate gastvrij, oprecht en gezellig. Ik ben zowat doodgeknuffeld. En hier maar zeiken over gebrek aan mensenrechten in Rusland. De echter Rus is een knuffelbeer. Maar wanneer je geen moeite doet om je te interesseren voor een ander kom je er nooit achter hoe de vork daadwerkelijk in de steel steekt. En ja, dan ga je maar ongenuanceerd roepen, want je moet iets zeggen natuurlijk en het wordt allemaal nog de wereld ingezonden ook. Dus, zorg eerst dat je kennis neemt van de situatie alvorens onzin uit te kramen.

  groet, Willem M. den Heijer

 3. Willem zoals ik jouw verhaal voor waar aanneem nam ik ook het verhaal voor waar aan van de persoon die ik daar aantrof ik heb geen zin in een onderzoek naar wat jij of de ander persoon mij vertelt tenzij het een echt kul verhaal is Als iemand mij vertelt dat hij oud visser is wat geeft mij het recht om zijn verhaal in twijfel te trekken. Ik kan niet zien aan de neus hoelang iemand gevaren heeft.
  bedankt voor de aanvulling op dit stukje

  ps ik ben geen onderzoeksbureau ik ben gewoon een passant op de fiets die luistert

  1. Had ik ook zo gedaan hoor Roel. En wat dus nog steeds een misvatting is over internet dat informatie niet de wereld wordt ingezonden maar dat je nog altijd zélf het initiatief moet nemen en het adres moet weten om achter informatie te komen. Blijkbaar was Willem naar jouw Haagspraak informatie op zoek 😎.

 4. Niek,
  Ik heb voordat dat ik het plaatste gezocht naar informatie maar er was niets te vinden dus dan ga je af op een verhaal wat een persoon vertelt en dat klonk niet onredelijk. ik heb vaak de Russen zien laden of lossen bij de koelhuizen .pas later is het AD artikel gekomen.

  wat later dacht ik aan het comment van Willem dat de echte Rus een knuffelbeer is. Ik heb Russen Homo”s zien knuffelen daar lusten de honden geen brood van. en als niet Russische inwoner van de Krim wordt je het leven knap zuur gemaakt.

  En als Schevenings correspondent is Willem altijd welkom. leuke aanvulling.
  bij deze is Willem uitgenodigd ben de eerste die Willem virtueel de hand schud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: