s t a d s f l i t s e n - digitaal geweten van een stad
Zie jij het ook steeds vaker om je heen: nieuw geplaveide straten met fijn grind erop dat weken, soms zelfs maanden blijft liggen? Dit tot grote ergernis van omwonenden en bedrijven.
fijn grind laat zich niet wegspoelen met regen en wind; organisch vulzand ook wel klapzand genoemd, wel!
Wat is hier aan de hand? Wij zagen het al eerder bij de herinrichting van (winkel)straten in het Zeeheldenkwartier. Toen werd mij uitgelegd door Ton Mertens van Haagse Zaken dat voor het invoegen van zand tussen stenen KLAPZAND gebruikt moet worden. Het zorgt ervoor dat stenen niet meer los blijven liggen. Hij schreef toen de volgende brief aan Stadsbeheer.
Bij deze willen wij ons beklag doen over het feit dat met de herinrichting van de winkelstraten Zoutmanstraat en de Prins Hendrikstraat wederom het al eerder bekritiseerde vulzand wordt gebruikt.
Het is geen vulzand maar fijn grind.
Al 100 jaar werd er ter…
View original post 247 woorden meer
Ben een liefhebber van klapstuk telt dat ook
met peen en uien
heb even op het WWW gekeken plaatzand. Klapzand is fijn zand en kan eventueel onder de bestrating van tegels en straatwerk worden gebruikt, hoewel daarvoor straatzand of brekerzand meer geschikt zijn. Per streek is afhankelijk wat onder klapzand wordt verstaan, duidelijk is in ieder geval dat er niet op verbouwd kan worden (“op dat klapzand kon geen droog brood verdienend worden”). In Brabant bijvoorbeeld is het leemhoudend zand dat meer “plakt” dan ander zand.
Klapzand blijft in de zomer bij droog weer nog betrekkelijk hard, wellicht door de fijne structuur.
Met dank aan Edwin de Groot.
Eng. filling sand
http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/klapzand.htm