Schansspringen voor vrouwen

Vanavond om 18:30 start voor het eerst een Olympische wedstrijd schansspringen voor vrouwen. Voor vrouwelijke springers betekent dit een overwinning in een decennialang gevecht tegen vooroordelen.

“Of haar baarmoeder eruit gevallen was bij het schansspringen, ” vroeg men weleens aan wereldkampioene Lindsay Van. Een impertinente vraag die aangeeft hoe conservatief de Olympische wereld nog kan zijn als het op vrouwensport aankomt. Bij het spectaculaire schansspringen, al vanaf de eerste winterspelen in 1924 een vast onderdeel van het programma, komen dergelijke vooroordelen tegen vrouwelijke sporters het meest naar voren. Pas dit jaar, in 2014, wordt het vrouwelijke sporters eindelijk gegund om het luchtruim te kiezen. Alleen vanaf de kleine schans, dat wel.

Sara Takanashi, 17 jaar oud, uit Japan, topfavoriete bij het schansspringen vanavond. Foto: Wikimedia Commons

‘Schansspringen: slecht voor het vermogen kinderen te baren’

Voor schansspringsters Lindsey Van en Jessica Jerome, die voor de spelen van Vancouver nog een rechtszaak aanspanden in een poging het vrouwenschansspringen olympische status te geven, betekent dit een overwinning op een lange reeks smoezen van het IOC. Een reeks die ooit begon met: ‘het vrouwenlichaam is niet sterk genoeg om de klappen van herhaalde sprongen aan te kunnen,’ beweringen dat schansspringen negatieve invloed zou hebben op het vermogen kinderen te baren, tot de dooddoener dat ‘het niveau van het schansspringen bij de vrouwen te laag ligt voor Olympische status.’ Niet zo vreemd als je bedenkt hoe vrouwen decennialang werden tegengewerkt in hun behoefte om dezelfde halsbrekende toeren uit te kunnen halen als mannen.

Van ballerina tot schansspringster

Een van de grote favorieten bij het schansspringen vanavond is een kleine Japanse: Sara Takanashi. In 2012 maakte ze haar middelbare school af. Vanavond zou ze weleens Olympisch kampioene kunnen zijn. Takanashi noemt balletlessen, die ze als kind kreeg, als de reden voor haar gevoel voor balans bij het springen. Een balansgevoel dat haar de zege opleverde in 8 wereldbekers dit seizoen. 8 van de 9…

Interview met Sara Takanashi, “It was a lot of fun’

De grootste bedreiging voor Takanashi zal komen van een andere Sara, Sarah dan wel. Sarah Hendrickson, ook nog een teenager, werd in 2013 nog wereldkampioene. Een zware knieblessure hield haar na het WK lang uit competitie. Pas zeer recent is zij weer terug. Net op tijd om nog toegevoegd te worden aan het Amerikaans Olympisch team.

Vanavond om 18:30 begint de wedstrijd. Ik zal er zeker naar gaan kijken, schansspringen is altijd leuk. Natuurlijk doen er geen Nederlanders aan mee: schansspringen is niets voor Nederlanders. Ons land is hier veel te plat voor. We willen tenslotte niet dat er doden vallen.

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

5 gedachten over “Schansspringen voor vrouwen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: