Monarchie of nie…..

Monarchie of nie by Lies Baas

Terwijl héél Nederland zich drukt maakt over de kosten en baten van het Koninklijk Huis ben ik ervan overtuigd dat het geheel niet uitmaakt of we iedere 4 jaar een nieuwe president hebben of dat we de monarchie in stand houden.
Op Facebook komt de een na de andere lastercampagne jegens ‘de K(r)oning’ naar boven en ik wil toch even een andere kant ook belichten, al dan niet gekleurd.
Ik vind het wel wat hebben, het Koninklijk Huis.
Het sprookjesachtige idee van Koningen, Koninginnen, Prinsen en Prinsessen die bepaalde ceremoniële taken voor hun rekening nemen voor ons ‘Koninkrijk de Nederlanden’ spreekt mij gewoon meer tot de verbeelding dan een president.
In plaats van allerlei, door de politiek ingefluisterde, lobbyisten (met achterkamertjespolitiek) ons land te laten vertegenwoordigen denk ik dat een Koningin, dan wel Koning, ons land veel positiever kan vertegenwoordigen.
Jongens, waar maken we ons nou druk over?
Wat de taak van de Koning is heeft vele malen minder invloed dan wat de door ons uitgekozen politieke partijen allemaal voor ons beslissen. Je kan liever 30 jaar een enigszins onpartijdige Koning op de troon hebben dan iedere 4 jaar weer zo’n prutser die loze beloften doet. Die gaat ons uiteindelijk vele malen meer geld kosten, letterlijk en figuurlijk.
Ongeveer de helft van de Nederlanders kijkt niet meer naar het journaal, omdat ze teleurgesteld zijn in de politiek… Het treft mij dan als vreemd dat we ervoor zouden kiezen juist hen zo’n prominente plek te geven qua vertegenwoordiging van ons land. Men wilt geen Koningshuis meer, maar maakt zich wel zorgen om Koninginnedag….de vraag is…..stel je voor dat we een president zouden krijgen/nemen/kiezen… wat doen we dan met Koninginnedag, wordt dat dan presidentsdag??
Onze voorouders hebben hard gewerkt om ons land op de kaart een duidelijke plek te laten innemen, omdat we nu ‘Koningshuismoe’ zijn gooien we dat allemaal in een keer weg?
Okay, ik begrijp dat ik hiermee natuurlijk half klagend Nederland over me heen zal krijgen, maar of de Koningin nou haar huis, dan wel boot, laat opknappen met belastinggeld of de een na de andere tweede kamerlid aanspraak doet op wachtgeld…dat maakt dan toch nix uit?
Ik heb dan liever een betrouwbare hoogwaardigheidsbekleder die staat voor haar/zijn levenswerk en de inwoners van ons land, dan een of ander gekozen persoon die alles alleen voor macht en geld doet.
Begrijp goed dat ik dit meer schrijf vanuit een gevoel en overtuiging dan dat ik écht goede redenen kan aandragen waarom die eventuele president een slechtere keus zou zijn.
Ik heb dan ook een traan moeten laten toen Koningin Beatrix aankondigde dat ze af zou treden en ik zal op Koninginnedag aan de buis gekluisterd zitten om de kroning van onze nieuwe Koning Willem III (jammer dat het niet gewoon Koning Alexander is geworden) te bekijken.
Maar dat heb je al snel als je graag in sprookjes gelooft.

Auteur: liesbaas

Lies Baas is een dyslectische, Haagse filmfanaat en autodidactisch fotograaf die altijd op zoek is naar het licht in de duisternis. Haar werk is te bekijken op www.flickr.com/photos/liesbb

16 gedachten over “Monarchie of nie…..”

 1. Het gaat mij niet om wat het kost maar om het middeleeuwse gebruik dat je in de wieg al voorbestemd (en bevoorrecht) bent voor de rest van je leven. Of je daar nou geschikt voor bent of niet, dat maakt allemaal niet uit. Dat Bea een aardig mens is geloof ik best, daar gaat mijn bezwaar ook niet over. Het hele Koningshuis is feodaal, uit de tijd, enorm ondemocratisch. Sprookjes horen in de Efteling thuis en als je daar van wilt genieten dan moet je entree betalen. Voor dit vorstenhuis wens ik financieel niet op te draaien want zij worden betaald door elke Nederlander in de vorm van belastingen. Je zou mij een republikein kunnen noemen. Sorry Lies.

 2. Je maakt een vergelijking met presidenten in landen als Frankrijk en USA. veel landen (Duitsland bv.) hebben een president met een zuiver ceremonieele functie. Die lobbyisten hebben we toch wel, die gaan nu gewoon op bezoek bij ministers en kamerleden.
  Een presidentsdag hoeft voor mij niet, een Koningsdag trouwens ook niet.
  Ik zeg weg met de monarchie!

 3. Dan krijg je iedere 4 jaar, of ons land kennende iedere 2 jaar, een nieuwe stemming wat geld kost, dan moet het huis ingericht worden naar de smaak van de nieuwe president, dan moet die weer campagnes voeren wat weer extra geld kost en zoals ik al zei…zal hij/zij altijd haar plitieke mening sterker laten tellen dan “the greater good”. Het zal écht niet goedkoper worden hoor…maar nóg harder en nog zakelijker en ik denk dat wij wel wat rust kunnen gebruiken in ons kleine kikkerlandje. Maar dat is mijn mening. Gelukkig mogen we allemaal onze eigen ideeën hebben in dit land 😉

  1. Een ceremonieel president zou je voor een vaste langere periode kunnen (laten) benoemen los van de politieke (wan)toestanden van het land, los van tweede kamerverkiezingen e.d. De voorzitter van de Raad van State wordt nu al Onderkoning genoemd. Zoiets dus.

 4. Het is leuk om al die ceremonies op tv te kijken, maar ik zal dus echt nooit met een vlaggetje langs de weg gaan staan. De afgoderij gaat mij te ver. Pieter heeft mijn mening uitstekend verwoord.

 5. Blijf vooral goede ideeën hieronder posten…wie weet leest iemand van het Koninklijk Huis het en doen ze iets met de suggesties! Ik zeg…Haagspraak Spraakmakend 😉

 6. Zo Lieske. Blij dat ge weer schrijft. Heb ff het fotootje voor je vergroot en ben het met je eens. Met name onze oosterburen hebben een ceremonieel president itt bijvoorbeeld La Douce France. Die Duitse mijnheer hoor of zie je nauwelijks. Kan dan ook geen deuren openen voor dat land terwijl je ziet dat de ondoorzichtige machinerieën van ons koningshuis dat wel eens voor mekaar krijgen. Een beetje mystiek mag best van mij. Voeg eraan toe dat je ziet dat die Hollande ook weinig voor elkaar lijkt te boksen…wel democratisch gekozen..

 7. Liever een gekozen prutser dan een niet-gekozen prutser. Zelfs nog liever een gekozen prutser dan een niet-gekozen capabele persoon.
  Ik geloof niet meer in sprookjes.

  1. Maerten, ik zou Willem-Alexander iig het voordeel van de twijfel geven….hij heeft nog niet eens 1 dag in functie als Koning der Nederlanden geregeerd.
   Ik heb super veel respect voor deze mensen. Ik heb ze bijna allemaal een paar keer ontmoet en eerlijk>super aardg.
   Dat vind ik knap voor een ‘aangeboren’ functie die je moet vervullen voor de rest van je leven. Ieder stap die jij zet wordt gezien door miljoenen….daar heeft iedereen een mening over én om dan tóch voorkomend, aardig, onderhoudend en geïnsteresseerd te blijven>chapeau!!!

   1. Tja, ik ben ook heel aardig, waarom mij niet het voordeel van de twijfel gegeven? Van mij hoeft WA niet hoor, ik wil het best van hem overnemen.

 8. Als je de geschiedenis leest over hoe ze op de troon zijn gekomen en gebleven dan weet je gelijk waarom de waxinelichhoudergooier zo lang heeft vast gezeten en op 30 april weer vastzit
  http://jacobusderoma.blogspot.nl/
  ze mogen blijven maar gewoon met een ceremoniële functie meer niet .
  En hoe aardig ze zijn is geen criteria om op de troon te zitten mijn buurman is ook aardig

  1. Klopt Roel…het was een bijgeluid…niet een Koninklijk criterium voor troonbestijging 😉
   Over de rest heb ik geen idee….zoals ik al aangaf…het is een gevoel.

   1. Maerten, ik vrees dat het niet een taak is die de mens makkelijk afgaat als je zo’n functie moet bekleden. Daar moet je toch op een of andere manier voor in de wieg gelegd zijn, whoehahahahaha klinkt wel geappig in deze discussie. Maar geloof mij…ik vrees dat eenzaamheid enorm op de loer ligt voor een ieder die deze taak naar behoren en vermogen dient te vervullen. Nogmaals chapeau voor hen die daar ongevraagd voor komen te staan in hun leven. Maar okay…my humble opinion.

 9. Ik ben het geheel met Pieter eens. Weg met die feodale poppenkast en kies democratisch.
  Je vader Jacques Baas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: