Puchkenner en -specialist Leo van Zijl (79) overleden

Als ik Kikkerstraat lees, springt mijn Puch geheugen spontaan aan. De Kikkerstraat ‘Kikkerstraatje’ ligt precies om de hoek waar wij jarenlang bij ‘Aan de Overkant’ aan het Huygenspark onze Opûh Koffie praatjes hielden.

img_1795

het overlijdensbericht van Leo van Zijl in de ADHC van vrijdag 11 maart zal Puchminnend Nederland beroeren

In Telegram stel ik Guido de vraag of het begrip de Kikkers wellicht tot het Kikkerstraatje is te herleiden. Kikkers, Plu, Fifties, Sixties het zijn wel allemaal Haagse Popstad nummer 1 geluiden.

img_1796

Ook in het Haags Historisch staat een Puch zoals Leo van Zijl het dacht. Zet daar nu gerust ook maar Den Haag, Puchstad nummer 1 bij.

Eigen Puch
Op het moment dat neef Harry mij zijn standaard Puch in de Van Bylandtstraat kwam aanbieden voor vijfendertig gulden (!) en ik er een echte Puch van maakte, voelde ik mij volwassen.
Het ding was niet vooruit te branden, de enorme koplamp, buddyseat, uitlaat, voorspatbord en stuur met handversnelling konden écht niet. Ik heb ze meteen verwijderd. Broer Fon had ik al eens zuigerringen zien vervangen waardoor de snelheid en het optrekken spectaculair verbeterden. Ze werden thuis vervangen met advies van Leo van Zijl.

img_1797
Leo van Zijl. Foto: Roel Wijnants

Vooral zijn advies van opnieuw inrijden kostte mij erg veel moeite. Want dan leek het weer de Puch van neef Harry. Maar owee als de inrijperiode voorbij was. Dan kon je pas echt merken dat een Puch uitsteeg boven de doorsnee bromfiets.
Uitlaat werd potje, stuurversnelling werd voetversnelling, buddyseat werd zweefzadel, gereedschapskastjes werden verwijderd en het lullige achterlichtje werd een jampotje. Man wat was ik trots.

img_1794

van de Puch overgenomen van neef Harry bleef na modificatie niet veel meer over, hoog stuur, voetversnelling, klein koplampje, zweefzadel en jampotachterlicht

Op de jaarlijkse Kâwûh Klawûh Puch Tog zal de Puchlegende Leo van Zijl hét onderwerp van gesprek zijn. Ik zal aan hem denken elke keer als ik het zo kenmerkende Puchgeluid door Puchstad Nummer 1 hoor klinken!

Update: We vonden nog een moooi fillumpjuh:

Auteur: Interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker, Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

6 gedachten over “Puchkenner en -specialist Leo van Zijl (79) overleden”

 1. Goh Ik ken Leo vanaf m’n 13e ik werkte zaterdags om de hoek bij Garagebedrijf Gruno .Paar jaar geleden nog uitvoerig met Leo gesproken RIP Leo en voor zijn familie een hartelijke condoleance
  Mister Puch.

 2. Niek, mengde je je eigen benzine ook met ethanol en een beetje STP?

  En: “Ja ik dacht dat de kikkers hun naam van de Kikkerstraat hadden” net als het Restaurant La Rana (=Kikker op zijn Spaans)

  1. Dat durfde ik niet, maar er waren er genoeg die dat wel deden. Dan kreeg je zo’n luchtje als van modelvliegtuigen als er een ‘gebruiker’ langs racede. Eigenlijk zo’n zelfde ervaring als er een auto langsrijdt die op afgewerkte olie van een snackbar rijdt. Dat lijkt op een frietkraam die lucht.

  2. Je leest wel vaker dat de naam van de Kikkers is afgeleid van de Kikkerstraat, maar het gaat waarschijnlijk om de groene parka’s die vroeger werden gedragen, dan zag je eruit als een kikker.

   Onlangs heb ik een stukje geschreven over een Haagse vrouw die ik heb gekend en die begin jaren zeventig te zien was als Puch-meisje op een bekende Puch-poster. Het stukje en de poster kun je hier vinden:

   http://www.dejongenskamer.nl/puchmeisje.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: