Vooruitblik op het Wielerjaar 2016 – Deel 1

Ik weet het: de schaatsen moeten nog echt gebruikt worden dit jaar, voor EK’s, WK’s, WK’s Sprint en afstanden, maar voor de echte bikkels is dit natuurlijk niets. Zij zien deze stalen ondingen het liefst zo snel mogelijk weer in het vet verdwijnen om plaats te maken voor een echte volkssport: wielrennen.

Wat brengt het wielerjaar 2016 ons?

Tour Down Under

Van 17 tot en met 24 januari wordt de Tour Down Under georganiseerd. Aangezien uw wielerverslaggever als viervoeter voor het betreden van Australie maanden in quarantaine zou moeten, is hij (ik spreek over mijzelf in derde persoon enkelvoud) nog op zoek naar een oplossing om hier aanwezig te kunnen zijn.

Cyclingnews.tv heeft een mooie voorbeschouwing op de Tour Down Under en het Australische wielerseizoen op Youtube, waarin het duidelijk is dat het accent ligt op de nieuwe pakjes van de coureurs:

Tour of Qatar

Na de ronde van Australie volgen nog een reeks andere exotische wedstrijden, waarvan de Ronde van Qatar (8 t/m 12 februari) er een is. Aangezien ik de laatste tijd veel Arabische volgers op Twitter heb gekregen, leek mij dit een goede gelegenheid om zowel de wielerwereld als het hondendom te promoten in de Arabische wereld. Zoals u weet zijn honden hier niet algemeen geaccepteerd en worden wij vaak als ‘onrein’ bestempeld.

De voorjaarsklassiekers

Het echte werk begint uiteraard met races als Parijs- Nice en Milaan – San Remo. Maar voor die tijd wordt eerst nog de Omloop Het Nieuwsblad gereden. In de tijd dat deze wedstrijd nog Omloop het Volk heette, werd deze race traditiegetrouw gewonnen door Peter van Petegem, een inmiddel bijna vergeten Vlaamse bikkel in voorjaardwedstrijden wiens seizoen meestal in april of mei al ten einde was.

Milaan – San Remo, dit jaar verreden op 19 maart, is een oude wedstrijd die traditiegetrouw het echte begin is van het seizoen in Italie. De wedstrijd is veelal een sprintersbal maar is ook bekend van legendarische stunts van onder andere de Italiaanse ‘campionissimo’ Fausto Coppi. zoals zijn aanval over 250 kilometer in de eerste naoorlogse editie, waarin hij met een kwartier voorsprong won en liet zien dat het zinvol was om in maart 6000 trainingskilometers in de benen te hebben. In deze eerste serieuze naoorlogse wedstrijd legde Coppi zette meteen de volgende stap in zijn jarenlange titanenstrijd met Gino Bartali, die ooit begon met Coppi’s overwinning in de Giro van 1940.

Hierna volgt een reeks monumentale wedstrijden, waaronder een paar van de mooiste wielerkoersen ter wereld: De Ronde (van Vlaanderen, uiteraard, op 3 april) en Parijs – Roubaix (10 april), wedstrijden met een lange geschiedenis die over het algemeen alleen door de echte bikkels gewonnen worden.

Voor hen geen hallen met totale controle over het binnenklimaat en geribbelde pakken in zuurstokkleuren, enkel stof, modder en keien…

Woef.

In deel twee ga ik verder met een voorbeschouwing op de Grote Rondes en het naseizoen.

Bronnen:

http://www.cyclingnews.tv
http://www.steephill.tv
http://www.uci.ch/road/calendar/

Auteur: Tommy van Beek

Columnist with a bite!

Eén gedachte over “Vooruitblik op het Wielerjaar 2016 – Deel 1”

  1. beste tommy ik hoop ook dit jaar weer te genieten van je etappe verslagen van de Tour De France
    mijn baasje is er altijd erg blij mee en dat verheugd mij ook zeer
    Vr Gr Knuffel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: