Jan Duiker

I56A3104kl

Onlangs bezocht ik het MR. H.C. Dresselhuys Paviljoen op Landgoed Zonnestraal in Hilversum, een als sanatorium voor diamantwerkers gebouwd complex van gebouwen. Het was ontworpen door Duiker in samenwerking met beton expert Jan Wiebenga. Zonnestraal is door omvangrijke recente renovaties voor verval gespaard gebleven. Het blauw van de kozijnen gaat tegenwoordig door het leven als “Duiker” blauw.

Het was aanleiding voor een post hier, omdat Johannes of Jan Duiker een te jong gestorven architect was die in Den Haag was geboren en in Den haag zijn eerste eigen architectenbureau begon samen met een medestudent, Bernard Bijvoet. Na het winnen van een prijsvraag voor een ontwerp van de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam verhuisde het kantoor naar Zandvoort. Later gingen ze uit elkaar.

In Den Haag staat onder andere een bekend flatgebouw van hem, de Nirvana Flat aan het Benoordenhout, zeg maar aan de kop van de Van Alkemadelaan, een belangrijke route naar Scheveningen.

De betonspecialist Wiebenga werkte ook mee aan de Van Nellefabriek in Rotterdam, waar je weer dezelfde constructie details kunt terugvinden. Ik meen dat de techniek betonskeletbouw heet, waarbij er een dragend raamwerk van betonnen pilaren en balken is en geen dragende muren. Daardoor kunnen de raamopeningen groter zijn (tegenwoordig kom je zelfs hele glazen gevels tegen) en krijgt het gebouw een slanker uiterlijk. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van stalen raamprofielen die in die tijd in zwang kwamen.

Ik vond op Youtube een stukje dat een aardige indruk geeft van de tijd waarin Zonnestraal en dus ook Nirwana tot stand kwamen.

Jan van Zutphen, voorzitter “Zonnestraal” en vakbondsleider, spreekt tgv de opening van MR. H.C. Dresselhuys Paviljoen.

Bronnen: Wiki Jan Duiker, Wiki Sanatorium Zonnestraal, Jan Wiebenga en Wiki Nirwana

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

2 gedachten over “Jan Duiker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: