Ontruiming Autonoom Centrum Den Haag

Den Haag poogt een internationale stad te zijn, maar het internationale karakter uit zich vooral in segregatie: ‘expats’ praten niet met ‘allochtonen’ praten niet met ‘autochtonen’. Waar in deze stad vind je nog Koerden, Moldaviers, Basken, Finnen, Italianen en Marokkanen aan dezelfde bar? Precies: het Autonoom Centrum. Binnenkort zal dit tot het verleden behoren.

Internationaal karakter

In het Autonoom Centrum vond ik drie jaar geleden een plek die ik sinds mijn vertrek van de TUDelft niet heb gevonden in Den Haag: een niet-elitaire setting waar je met mensen van verschillende nationaliteiten en achtergronden een hapje kon eten en een biertje kon drinken.
Aan de bar schoven mensen aan met verschillende achtergronden: je kon er krakers uit Duitsland tegenkomen, een Slowaak in Nederland in de financiele sector werkt, een muzikant uit Ierland of Roemenie en vaste en/of uitwisselingsstudenten uit heel Europa, al dan niet vergezeld van een verdwaalde docent uit Finland of Spanje.

Alternatief en laagdrempelig

Het pand van het Autonoom Centrum. Foto: Autonoom Centrum
Het pand van het Autonoom Centrum. Foto: Autonoom Centrum

Ook was het de afgelopen jaren de plek waar ik maandags afsprak om te gaan eten met Teun, gepensioneerd medewerker in de psychiatrie, medeblogger bij Haagspraak en activist in hart en nieren. Helaas overleed Teun afgelopen november, maar dat heeft mij er niet van weerhouden hier aan tafel aan te blijven schuiven.
Het eten was er altijd veganistisch, ik niet. Maar aangezien ik alleen woon zag ik ook wel dat ik er voor 3,- Euro een gezonde maaltijd kon krijgen die ik zelf voor dat bedrag niet had kunnen produceren. Daarbij kwam dan een betaalbaar biertje en goed gezelschap, alles op loopafstand van mijn huis.

Sociale functie voor jongeren en studenten

Ook voor de vele jongeren die hier wekelijks komen had het AC een belangrijke sociale functie. Jongeren uit alternatieve kringen kwamen hier samen met studenten van Kunstacademie en Conservatorium. Voor hen zou ook het alternatief vaak zijn: ergens thuis zitten. Het uitgaansleven is niet voor iedereen betaalbaar, integendeel.
De baten waren duidelijk: er werden ideeen uitgewisseld, men inspireerde elkaar. Studenten gingen mee in een politieke demonstratie, krakers gingen studeren op de Kunstacademie. Men hielp elkaar aan opleiding, werk, sociale contacten, zingeving in het leven. Zaken die wij zo belangrijk plegen te vinden in onze samenleving.

Dreigende ontruiming

Aan al dit lijkt nu een einde te komen. Zes jaar lang bestond het Autonoom Centrum in een cafe dat gehuurd werd door Inbev, een miljardenbedrijf dat panden doorverhuurt aan uitbaters van kroegen. Er was een afspraak: als Inbev een huurder zou vinden, zou het AC plaatsmaken.
Inbev huurde het pand van Pubstone BV, een bedrijf dat allerlei kroegen in bezit heeft en deze exclusief verhuurt aan Inbev. Deze constructie klinkt mij vreemd in de oren en ik zou me afvragen of ik hier niet met een siamese tweeling te maken heb, maar amai, that’s besides the point. Deze januari loopt het huurcontract van Inbev af en volgens dit contract moet het pand leeg worden opgeleverd.
Om vervolgens leeg te blijven staan tot sloop of verkoop, want alleen Inbev zou het mogen huren van de eigenaar. Helaas zijn de gebruikers van het pand niet tot overeenstemming gekomen met Pubstone, waardoor een ontruiming angstwekkend dichtbij komt.

Meer informatie over deze complexe situatie is te vinden op de website van het Autonoom Centrum, voor mij rest de teleurstellende constatering dat er weer een stukje Haagse sociale en internationale samenhang verloren gaat.

Erg jammer. Voor diegenen die er op de valreep nog eens willen komen:

Autonoom Centrum

Adres: Willem van Outhoornstraat 17, Den Haag

Openingstijden:

Maandag:
Veganistische volkskeuken vanaf 19:00 uur. (Je kan normaal gesproken vanaf ca. 18:30 naar binnen)

Dinsdag:
Infoshop Opstand (boeken, zines etc.), open van 15:00 tot 19:00 uur, met hierna veganistische soep tegen donatie.

Vrijdag:
Cafe en open podium vanaf ca. 20:30.

infoshop opstand
Boeken, Infoshop Opstand, Bron: Autonoom Centrum

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

3 gedachten over “Ontruiming Autonoom Centrum Den Haag”

  1. Dood zonde weer een broedplaats de nek om gedraaid door het kapitalisme
    ik krijg erge zin om het met hand en tand te gaan verdedigen al weet ik dat het in mijn geval erg lastig zou zijn helaas

  2. Verschrompelingen van de maatschappij, viezerikken, lastposten maar ook onkruid vergaat dus dat is een troost. Krakers aan de hoogste boom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: