Zwarte Pieten met V&D

Zwarte Pieten bij IntratuinFoto van Gerard Stolk op Flickr
Ik neem het woord Zwarte Pieten bewust in de mond. Na alle discussies het afgelopen jaar over de figuur Zwarte Piet, culminerend in een bericht dat de Nederlandse Hoofdpiet, althans de acteur die hem speelt, wordt aangeklaagd….waar zijn we mee bezig?
Het kaartspel Zwarte Pieten en de uitdrukking “Iemand de Zwarte Piet Toedelen” dat volgens mij weer is afgeleid van het kaartspel is overigens al veel ouder dan de bij Sinterklaas horende Zwarte Piet, maar zal als afgeleide van de hele Pieten discussie ook wel beladen raken.

Op V&D dat op 31 december 2015 failliet werd verklaard is het Zwarte Pieten volgens mij zeer wel van toepassing en ik gebruik het bewust om aan te geven dat er meer aan de hand is dan een slecht geleid bedrijf, of een bedrijf dan door het Internet wordt ingehaald.

Even terug in de geschiedenis. Uit de uitspraak van de kantonrechter van 23 januari 2015 pluk ik een korte samenvatting daarvan:

 • 1.11.
  V&D is in 1887 opgericht. In 1972 kwam de Vendex holding tot stand. Van deze Vendex holding was V&D de grootste onderneming.
  In 1987 werd La Place B.V. opgericht. In 1999 fuseerde Vendex met de Koninklijke Bijenkorf tot Vendex KBB N.V. In 2004 werd Vendex KBB N.V. voor een bedrag van plm. 2,4 miljard euro overgenomen door een groep investeerders, verenigd in VDXK Acquistion B.V. Op 14 juni 2006 kreeg Vendex KBB de naam Maxeda.
  In 2006/2007 werden onderdelen van Maxeda, te weten It’s, Modern, Prijsstopper, Dixons en Dynabite verkocht voor een bedrag van omstreeks 500 miljoen euro. Tevens werd het onroerend goed van de winkelpanden van de Bijenkorf, Hema en V&D verkocht voor een bedrag van omstreeks 1,3 miljard euro.
  In 2007 werd Hema verkocht voor een bedrag van omstreeks 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat van Maxeda in de periode 2004 tot medio 2007 bedroeg omstreeks 900 miljoen euro. In 2010 werden de bedrijfsonderdelen van Maxeda Fashion verkocht, alsmede werd in 2010 V&D Group Holding B.V. verkocht aan Sun European partners, onderdeel van Sun Capital partners. Sun Capital partners heeft een vermogen van omstreeks 9 miljard euro.
 • 1.12.De omzet van V&D Group Holding B.V. heeft zich vanaf 2012 als volgt ontwikkeld: in 2012 bedroeg de omzet 646 miljoen euro, in 2013 619 miljoen euro en in 2014 604 miljoen euro.
 • 1.13.De resultaten van V&D Group Holding B.V. zijn sinds 2010 afgenomen. In 2012 is een verlies gemaakt van 19 miljoen euro, in 2013 van 42 miljoen euro en in 2014 van 49 miljoen euro. In 2013 was het netto resultaat van La Place 4,1 miljoen euro positief en dat van V&D 46,5 miljoen euro negatief. In 2014 was het netto resultaat van La Place 5,4 miljoen euro positief en dat van V&D 55 miljoen euro negatief.
 • 1.14.In 2013 en 2014 zijn door V&D diverse maatregelen genomen naar aanleiding van de afnemende omzet en de toenemende verliezen. Enkele daarvan zijn de volgende. Binnen onderdelen van het bedrijf hebben reorganisaties plaatsgevonden, enkele grote warenhuizen zijn verbouwd, een warenhuis is gesloten, het distributiecentrum in Aduard (Groningen) is gesloten, onderdelen van het hoofdkantoor zijn verhuurd en er heeft geen uitbetaling van dividend of fees aan Sun Capital plaatsgevonden.

Het begon al met Anton Dreesmann die met zijn megalomane instelling V&D wilde opdrijven in de vaart der volkeren, zijn familie die aandelen in V&D had zoveel mogelijk buiten spel zette en een gigantisch diversificatie programma uitvoerde en de zaak opklopte en opklopte.

Uiteindelijk ging V&D naar de beurs en werd er via een bod van KKR weer vanaf gehaald. Eufemistisch wordt hier gesproken van een groep investeerders, maar VDXK Acquistion B.V. was een investeringsvehikel dat werd gevormd door Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Change Capital Partners en AlpInvest Partners. Een jaar later verkochten de nieuwe eigenaren van Vendex KBB de belangrijkste assets van de onderneming, het eigen vastgoed bestaande uit 73 panden, aan een combinatie van IEF Captital en Bouwfonds……

Stevige stukkies weidt  een stukje aan het faillissement en concludeert dat het stinkt.

Omroep Max onderzoekt met het programma Zwarte Zwanen ook het een en ander over de gang van zaken.

Verbazingwekkend dat zowel de directeur van V&D als de vakbond bonzen voor de camera doen alsof hun neus bloedt: Pensioen kapitaal wordt ter beschikking gesteld aan wat vroeger corporate raiders heetten en tegenwoordig eufemistisch durfkaplitalisten wordt genoemd. Die kopen Nederlandse bedrijven op, kleden ze uit en laten ze zonder er een traan om te laten failliet gaan en gaan gewoon weer door. Er is zelfs sprake van dat Sun een doorstart maakt met V&D. Hoe incestueus kan het zijn?

Er zijn derhalve meerdere oorzaken van het teloor gaan van V&D dan alleen een falend beleid van opeenvolgende directies…het uitkleden door wellicht juridisch correct, maar ethisch – en volgens sommige economen ook economisch dubieus handelende investeerders en pensioenfondsen maakt er ook deel van uit.

Ik zou er voor willen pleiten dat er eens een grootscheepse parlementaire enquête wordt opgetuigd om voor eens en voor altijd dit soort kwalijke praktijken aan banden te leggen alsmede de concentratie van ons pensioengeld bij een paar (te weinig) grote spelers af te bouwen.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

2 gedachten over “Zwarte Pieten met V&D”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: