Ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Toch leek het mij alsof ik er middenin stond toen ik onlangs de Binckhorstlaan afreed.
De uit de jaren vijftig daterende flats ter hoogte van de begraafplaats St. Barbara en de Vestaweg zijn niet meer. Er staan slechts nog ruïnes van wat eens was.
Ze zijn gevallen voor de vooruitgang. De ombouw van de Binckhorst van industrieterrein, via bedrijfsterrein, langs kantoorterrein, naar hoogwaardig woongebied. En dat alles met een nieuwe Rotterdamse baan als ruggengraat.
De Binckhorst, ooit een Voorburgse polder vernoemd naar het gelijknamige kasteel. In 1907 bij Den Haag gekomen, kort nadat aan het Trekvlietplein het eerste gebouw van enige betekenis in de groene vlakte was neergezet: de tweede gasfabriek.
In 1920 kwam de begraafplaats St. Barbara tot stand. Toen al dacht Den Haag aan het aanleggen van een haven om het gebied te ontwikkelen.
Dat voornemen werd pas gerealiseerd in de crisisjaren om de vele werklozen aan werk te helpen. In 1935 werd gestart met een haven parallel aan de Maanweg als zijtak van de Trekvliet. In 1948 kwam er een tweede ‘arm’ bij.
De bebouwing van De Binckhorst werd pas na de Tweede Wereldoorlog groots aangepakt. Inclusief de woningen die nu tegen de grond gaan. 70 jaar na dato. Op zeker een voorbode van het verdwijnen van de talloze bedrijven en kantoren. Menig pand staat al jaren leeg of is sinds de bouw niet meer onderhouden.
We schrijven 2015. Over een jaar of tien zal De Binckhorst er heel anders uitzien. Wedden dat dan ook begraafplaats St. Barbara is geruimd?
Jammer dat deze huizen zijn gesloopt. Ze hadden zo’n mooie jaren ’50 uitstraling en waren de enige bewoonde panden hier. Er zat volgens mij ook nog een snackbar tegenaan gebouwd.
Dit is op DenHaagOrg herblogd.