TTIP-tribunaal naar Den Haag?

Verschillende politieke partijen willen duidelijkheid van het college van b&w over de gevolgen van de handelsverdragen TTIP en CETA en de mogelijke vestiging van een TIPP-tribunaal. Als het aan wethouder Ingrid van Engelshoven ligt, hoort een eventueel hof waar bedrijven landen kunnen aanklagen thuis in Den Haag. “Als het TTIP-verdrag er gaat komen met een arbitrage-instituut eraan, dan wil ik graag dat het in Den Haag landt”, zei ze woensdagmiddag in de Haagse gemeenteraad. “Zo praktisch zijn we dan ook”.[1]

De Haagse Stadspartij wil niet dat zo’n instituut in Den Haag gevestigd wordt. Joeri Oudshoorn, raadslid voor de Haagse Stadspartij: “Met ‘Vrede en Recht’ wil Den Haag bijdragen aan een betere samenleving. Dat staat in schril contrast met een internationaal hof waarmee multinationals de democratie en regels in een land aan de kant kunnen schuiven.”

De Haagse Stadspartij vindt bovendien dat het vestigen van zo’n omstreden instituut in Den Haag slecht is voor het imago van Den Haag. Zij vreest op termijn internationale krantenkoppen als:  “The Hague forbids NAM to stop gas exploitation after ExxonMobil TTIP claim” en “France national strike against The Hague verdict forcing them to accept genetic manipulated food”.

Een meerderheid in de gemeenteraad, bestaande uit de Haagse Stadspartij, PvdA, Groep de Mos/Ouderenpartij, Islam Democraten, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, de ChristenUnie/SGP, Partij van de Eenheid en Groep Okcuoglu wil duidelijkheid over de mogelijk schadelijke gevolgen van TTIP en CETA voor de lokale regels omtrent sociale normen, milieu, economie, gezondheid, landbouw, intellectueel eigendom en cultuur. Samen stellen zij hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

In de vragen wordt ook ingegaan op een onderbelicht deel van de discussie rondom TTIP en CETA, namelijk hoe het Rijk en de gemeenten met elkaar om gaan in het geval van een claim. Onder TTIP en CETA zijn gemeenten afhankelijk van het Rijk om hun beleid tegen multinationals te beschermen.

[1] Uit commissie bestuur van de Haagse gemeenteraad op 7 oktober 2015 ’s middags, tijdbalk 2h55m20s en verder. http://player.companywebcast.com/denhaagp/20151007_2/nl/player

Eén gedachte over “TTIP-tribunaal naar Den Haag?”

 1. Ik heb zojuist een petitie ondertekent “Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!”

  Aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer:

  “Ik ben deel van een groeiende groep ongeruste burgers die kritisch is over het TTIP- en CETA-verdrag.

  Deze verdragen bedreigen de democratie, geven te veel macht aan grote bedrijven en hebben grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden. Ik als burger heb het nakijken.

  Ik vraag u met klem TTIP en CETA drastisch te herzien of van tafel te halen. Mocht dat niet gebeuren, wil ik het laatste woord. Da​n wil ik een referendum.”

  …………….

  Als het TTIP en CETA er toch komen dan toch zeker niet in Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: