Mijnheer Plopatou


Pseudoniem van B.C.A.J.P. van Hanswijck de Jonge. Komt van oorsprong uit Groningen maar verblijft zo af en toe bij zijn zoon in Den Haag. Zijn zoon werkt voor de VVD. 
Plopatou was één van de meest spraakmakende Groninger kunstenaars/dichters uit de provo-tijd. Als jongeling was hij een artistiek persoon en was een bezoeker van “Adje”. Herman Brood was in zijn jonge jaren ook vaak te vinden in Adje. Vanwege zijn vele voornamen was het signeren van schilderijen lastig, besloten is toen om voor Plopatou te kiezen en zo staat hij ook bekend in Groningen en in kleine kring in Den Haag. Regelmatig kun je hem op of rond het Binnenhof aantreffen, soms rustig een sigaartje rokend of even zijn papieren in orde makend op een Binnenhofbankje. Heer Papatou is van diverse Haagse genootschappen lid, oa. van de Witte Die Haghe, Vrienden van de Hofvijver. Bij de laatste heeft hij wel eens voorgesteld dat alle leden een stropdas met een Haagse ooievaar zouden dragen, het voorstel heeft het niet gehaald. Hij vertelde ook dat de Firma vd Heuvel gevestigd aan het Tournooiveld een uitgebreide collectie stropdassen met Haagse ooievaars in het assortiment heeft. 
Wf Hermans heeft Hanswijck de Jonge ooit beschreven in “onder professoren”. 
Ik heb vanmiddag enige tijd met Plopatou gesproken. Ik zag hem vaak en heb een aantal foto’s van hem maar vandaag sprak ik hem voor het eerst. Het werd een bijzondere ontmoeting. Voorgesteld werd om in het vervolg naar elkaar te zwaaien als we elkaar zouden zien.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

9 gedachten over “Mijnheer Plopatou”

  1. Is hij net zo eng als hij eruit ziet, deze stropdassenliefhebber?
    Een korte google-zoektocht leerde mij dat hij, net als zijn zoon Wlady, aktief was voor de LPF en nu aktief is voor de PVV.

  2. Roel, hoort dit stukje niet de naam ‘Wereldberoemd in Den Haag- Meneer Plopatou’ te heten…want dit is wel het soort van stukjes die ik daarmee bedoelde te schrijven met elkaar. Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: