Leyweg

Van oud-VenW-collega Tony Kersbergen ontving ik een nogal betrokken bericht over het verdwijnen van V&D aan de Leyweg. Hij houdt er goede herinneringen aan over.

Foto: de Leyweg in de '60er jaren. Het witte gebouw met de vlaggen is van V&D. De Gruyter zat iets links van de zwarte auto op de foto. Albert Heijn net buiten beeld, rechts. In de jaren '80 is de Leyweg verbouwd. Afgesloten voor doorgaand verkeer. De groenstrook op de foto, het fietspad en het wegdek zijn volgebouwd met winkels.
Foto: de Leyweg in de ’60er jaren. Het witte gebouw met de vlaggen is van V&D. De Gruyter zat iets links van de zwarte auto op de foto. Albert Heijn net buiten beeld, rechts.
In de jaren ’80 is de Leyweg verbouwd. Afgesloten voor doorgaand verkeer. De groenstrook op de foto, het fietspad en het wegdek zijn volgebouwd met winkels.

Binnenkort sluit Vroom en Dreesman aan de Leyweg voorgoed de deuren. Dit warenhuis was destijds een mijlpaal in de naoorlogse wederopbouw.
In 1959 werd de eerste steen gelegd en in 1960 opende V&D de deuren. V&D had jarenlang een heel belangrijke functie in Morgenstond. Bij V&D was destijds alles te koop. Van wasmachines tot kinderboeken, speelgoed, gereedschap, kleding, horloges, juwelen, echt alles. In het lage deel richting Hengelolaan was bovendien een supermarkt gevestigd. Die supermarkt veroorzaakte een kaalslag onder de kleine winkels. Aan de Leyweg hield tot ±1970 de vestiging van De Gruyter nog stand. Albert Heijn overleefde wel en heeft er veel langer gezeten.

Herinneringen
Tot mijn 10e woonde ik in de buurt van V&D aan de Leyweg. Ik was er heel lang niet meer geweest tot ik gisteren even naar binnen liep. De indeling van het gebouw, de roltrappen, allemaal nog hetzelfde. Het leek er sterk op dat het assortiment door de jaren heen behoorlijk beperkt was. Kennelijk is er tegenwoordig geen plaats meer voor een dergelijk warenhuis. Daar zullen deskundigen allerlei redenen voor kunnen aanvoeren.

In de periode ’63-’67 kwam ik vaak bij V&D. Dat was toen een prachtige winkel. De vader van een klasgenoot had een eigen balie als horlogemaker. Helaas is van dat alles niets meer over.

Briljante Dudok, verziekt
De Leyweg is met de bebouwing in het midden om zeep geholpen. Alle kruisende wegen lopen nu dood.
Een voorbeeld. Ik woonde destijds in de Wapserveenstraat. Dat deel moest worden omgedoopt in ‘Dalerveenstraat’. Het thans tweede deel heet nog wel Wapserveenstraat. Dat krijg je als moderne architecten de ontwerpen van briljante stedenbouwers (Dudok) overhoop halen. Er is in Morgenstond ook veel ten goede veranderd. Naoorlogse flatgebouwen hebben plaats gemaakt voor betere/ruimere woningen.

Nog zo’n ijkpunt aan de Leyweg was de Euro Cinema op de hoek met de Hengelolaan. Koningin Juliana en Prins Bernhard kwamen voor de opening (Lauwrence of Arabia). Vervolgens draaide The Sound of Music er jaren achtereen. Op woensdagmiddag gelukkig films voor de jeugd.

Oud VenW-collega Tony Kersbergen tipte Interniek …

Zie ook: de ZuidwesterKrant

Auteur: Interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker, Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: