De spelling van SHELL

Hoe zie je of een land zich langzaam in de richting van de afgrond begeeft?

Je kan bijvoorbeeld kijken naar de manier waarop de inwoners met de nationale cultuur omgaan. Zo kunnen er groeperingen opstaan die traditionele waarden als tolerantie de rug toekeren om de traditionele waarden van het land te beschermen tegen vreemde invloeden. Zodra dat gebeurt weet je dat er iets mis is.

Ook de taalbeheersing is een indicator. Zo pikte ik jaren geleden een reclameuiting van een prestigieus en machtig vaderlands bedrijf uit de intermediair. Men zocht weer eens de een of andere hoogopgeleide, jonge medewerker. De fout die al meteen in de kop van de personeelsadvertentie stond trok mijn aandacht. Ik moest meteen denken aan een oud-huisgenoot die altijd ‘de meisje’ zei als hij weer eens een lekker ding gescoord had. Ik vroeg mij af of het verstandig zou zijn bij een dergelijke toko te willen werken.

Niet lang daarna werd ABN-AMRO overgenomen door een buitenlandse mogendheid en in drieën geknipt.

Afgaande op hetgeen ik vandaag in mijn twitter timeline ontdekte, is nu SHELL aan de beurt. Ik houd al niet van de reclame die ongevraagd op mij afgevuurd wordt, maar als de ‘promoted tweets’ van ‘Neerlands trots’ er zo uit gaan zien…

SHELL verlaagt het taalbewustzijn van jongeren
SHELL verlaagt het taalbewustzijn van alle weggebruikers

… dan wordt het tijd om het zinkende schip te verlaten.

 

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “De spelling van SHELL”

  1. Edwin, taalkundige vervlakking ergert mij ook regelmatig. Maar toch, probeer het onderhavige onderwerp eens met humor te behandelen.Bijv met zijn allen shell zegeltjes sparen waarmee de betrokken Shell medewerker bij Boertien en Partners een cursus “Creatief Schrijven” kan volgen, groeten Gerard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: