Le Tour de Tommy: Gap – Saint-Jean-de-Maurienne

Parijs is nog ver. Zeker als je Tommy heet: met zijn korte pootjes kan onze columnist niet bij de trappers. Sturen kan hij ook niet. Blaffen wel.

Gisteren zag ik op het televisiescherm in Pra Loup voor het eerst in deze Tour Tejay van Garderen in actie: de Amerikaan stapte af. Zijn totale onzichtbaarheid tot dan toe was opmerkelijk, aangezien hij in de top drie van het algemeen klassement stond. Als renner liet het 26-jarige talent zich dan wel kennen als kleurloze bandenplakker, zijn tranen bij het verlaten van de Tour toonden een ander mens: emotioneel en gedreven. De ninja van het peloton kreeg ineens een gezicht.

Ook mij, een gevoelig hondje, moederziel alleen in Frankrijk achtergelaten door zijn redactie, werd de emotie teveel: ik liep weg van het TV-scherm en besloot de lokale Flora in het bergdorpje te bewateren.

De etappe van vandaag kent een eerste gedeelte met een hele rits irritante colletjes. De honden lusten er geen brood van, maar iemand met ambities voor het bergklassement zou er blij mee moeten zijn. Hierna wordt het rustiger, met een afdaling en de buitencategorie Col du Glandon als ‘plat principal’ van de etappe. De Glandon is lang, maar kent enkele rare stukjes afdaling en een vlakker gedeelte. De afdaling is stijl en technisch, wat het waarschijnlijk weer tot een lastige situatie maakt voor Froome. Tot nog toe weet de Brit schter redelijk het wiel van hetzij Froome, hetzij Nibali te houden. Zodra een van hen loskomt zou het wel eens link kunnen worden.

Bron: c-cycling.com

Voor de etappezege mag je rekenen op een groepje dat het tot de finish volhoudt. Wie hier in zitten? Ik zou denken aan mannen als Daniel Teklahaimanot en de gisteren sterk rijdende Serge Pauwels. Iemand anders die nog altijd geïnteresseerd moet zijn in de bolletjestrui is Rodriguez. Gisteren miste hij wederom de slag toen de kopgroep werd gevormd, maar hij zou nu een betere kans moeten hebben, gezien de eerste kilometers van de koers. Denk ook aan iemand van BMC, zij zullen compensatie zoeken voor het verlies van Van Garderen gisteren.

Woef.

Tip: kijk even naar het venijnige slotklimmetje van de dag: het is kort maar het ziet er prachtig uit: http://inrng.com/2014/10/roads-to-ride-lacets-montvernier/

Auteur: Tommy van Beek

Columnist with a bite!

2 gedachten over “Le Tour de Tommy: Gap – Saint-Jean-de-Maurienne”

    1. Ik keek net naar ‘Vive le velo’ op de Belg. Dimitri Verhulst en Tim Krabbe zaten daar. Zij vonden het maar vreemd dat ‘Kapitein Haddock’ een bergrit won in de Tour. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: