Monument voor een wethouder

(deel 4, tevens slot)

Wat begon als een nachtmerrie is geëindigd als een mooi groen sprookje.
Een paar jaar geleden, toen de financiële crisis nog niet uitgebroken was en wethouder Norder nog vol zat me megalomane plannen, had hij in gedachten om op een stukje braakliggend terrein (althans dat dacht hij) laagbouwwoningen te bouwen. Laagbouw betekende voor hem dat het niet hoger mocht zijn dan 50 meter want dan pas is er sprake van hoogbouw.
De hele omgeving kwam in opstand en uiteindelijk was er, dank zij de crisis (de crisis heeft ook voordelen) geen geld meer om die vermaledijde plannen uit te voeren. Inmiddels was ook ontdekt dat het stukje “braakliggend” terrein in feite een monument was. Een monument voor een van zijn voorgangers, de wethouder Piet Vink.

"De Terp" zoals hij er nu bij ligt. Een zee van (deels wilde) bloemen.
“De Terp” zoals hij er nu bij ligt. Een zee van (deels wilde) bloemen.

Ik heb over dit onderwerp al diverse malen geschreven, de eerste maal op Hofstijl en daarna hier bij Haagspraak (deel 1, deel 2, deel 3). Voor de hele voorgeschiedenis verwijs ik naar deze stukken.

Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen en hebben we een mooi stukje groen erbij gekregen waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard.
Afgelopen vrijdag is een gedenkplaat ter ere van Piet Vink in alle stilte onthuld door Wethouder Karsten Klein en zijn de torenhoge laagbouwplannen van Marnix Norder in de ijskast bijgezet, naast zijn Scheveningse Cruiseterminal en de “M” van Koolhaas.

Zoals "De Terp" er nu uit ziet, een zee van (deels wilde) bloemen.
tekst plus foto

Ik vind het soms wel jammer dat de “M” niet is gebouwd, alleen maar vanwege de fantastische architectuur waarbij Den Haag als stad een geheel nieuw icoon zou krijgen. Het plan was natuurlijk onzinnig om in een stad vol lege kantoren nog en kantoorkolos te bouwen. Wat vroegah Den Haag de stad van de lege paleizen was is het nu de stad van de lege kantoren.
En dan hou ik mijn mond nog maar even over het Spuiforum, 180 miljoen minimaal, de gebruikelijke tegenslagen nog niet meegerekend. Ondertussen moet het Residentieorkest vanwege de bezuinigingen op cultuur musici ontslaan maar daar hebben we het ook maar even niet over. Een gepresenteerd plan voor een vindhek, een nuttig en heel mooi kunstwerk ,waar mensen gevonden voorwerpen in kunnen hangen, vond men niet concreet genoeg uitgewerkt en die luttele 14 duizend euri vond wethouder van cultuur Marjolein de Jong, afgelopen dinsdag 25 juni tijdens een bijeenkomst in het Diamantcollege, wel erg veel. Even daarvoor had ze een vlammend betoog over nut en noodzaak van het Spuiforum gehouden. Het was niet de bedoeling dat we daarop zouden reageren, ze wilde ons alleen maar informeren. Spuiforum, minimaal 180 miljoen, ik noem het nog maar even. Ik dwaal af, ik hoop dat u me dat niet kwalijk zult nemen.
Dit artikel gaat natuurlijk over een mooi monument voor een wethouder die in heel Den Haag geliefd was. Kom daar nu nog maar eens om.

Auteur: pieter musterd

Gepassioneerd fotograaf van alles wat los en vast zit. Ik probeer niet de werkelijkheid (wat dat dan ook is) te reproduceren maar mijn visie op de werkelijkheid. Brede culturele belangstelling en sinds kort ook Blogger voor Haagspraak.

5 gedachten over “Monument voor een wethouder”

  1. Vind de 14 duizend voor een vindhek ook veel , begrijp nu die druk op de ketel naar iedereen om het hek maar te promoten . Vond het idee leuk maar de druk vond ik en ervoer k als hinderlijk. ben ook gelijk afgehaakt

    1. Het is geen artikel dat op voorraad ergens te wachten staat op klanten Roel. Ik vind de prijs eigenlijk niet zo belangrijk, wel het idee dat er achter zit, dat vind ik heel sympathiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: