Een vindhek voor Den Haag

In het Amsterdamse Vondelpark staat al sinds 2006 een vindhek, 5 andere parken en straten volgden sindsdien. Lokale media weten te berichten dat deze zomer in het Noorderplantsoen in Groningen een vindhek geplaatst zal worden, dat Amersfoort een vindhek zal krijgen. Het vindhek is dus gewild. Maar wat is dat nou, een vindhek?

Kunstenares Annemarieke Weber zegt het volgende op haar website:

Als je iets vindt, hang je het in het Vindhek. Ben je iets kwijt, dan ga je kijken of iemand zo aardig is geweest het voor je op te hangen. Zo maak je een vriendelijk en hoffelijk gebaar, en ontmoet je elkaar.

Heel eenvoudig dus: een laagdrempelig kunstwerk waar gevonden voorwerpen aan gehangen kunnen worden en dat mensen een aanleiding geeft om met elkaar in contact te komen.

Voor Haagspraak was dit een reden om afgelopen dinsdagavond met 3 van onze bloggers langs te komen bij ‘Wethouders on Tour‘ in het Diamant College. Hier gaf Annemarieke Weber een korte presentatie van het vindhek. Onze reporter en fotograaf Oenkenstein interviewde haar en maakte het volgende filmpje:

De gevonden voorwerpen die mensen erin ophangen, maakt dat het vindhek er elke keer weer net iets anders uitziet. Ook maakt het bijbehorende bankje het tot een ontmoetingsplek: tussen de eigenaar van het voorwerp en de vinder, of gewoon tussen mensen die elkaar wel aan zouden willen spreken, maar dat niet durven. Het sympathieke concept van het vindhek geeft hen een gespreksonderwerp.

In het concept van het vindhek staan 3 universele waarden centraal:

Eerlijkheid
Respect
Vertrouwen

De praktijk laat dit eigenlijk het beste zien: alhoewel de knijpers waarmee voorwerpen opgehangen worden in het vindhek ‘hufterproof’ zijn, blijkt dat het hek eigenlijk altijd gerespecteerd wordt door de mensen. Vaak maakt het een glimlach in ze los. Ook bij buitenlanders, die de tekst op het hek niet altijd kunnen lezen, maar het concept wel meteen intuïtief begrijpen.

Het oudste van de bestaande vindhekken, die in het Amsterdamse Vondelpark wordt dan ook veelvuldig gefotografeerd. Hoogstwaarschijnlijk ook door Japanse bezoekers, want de Japanse publieke omroepgigant NHK besteedde er ook al aandacht aan:

Er zijn diverse plekken in Den Haag waar een vindhek een waarde(n)volle toevoeging zou kunnen zijn aan de omgeving: wat denkt u bijvoorbeeld van het Zuiderpark? Of de Vijverberg? Tijd om met een groep Hagenezen voor onze stad een eigen vindhek te adopteren.

Informatie over het vindhek is verder te vinden op Annemarieke Webers eigen site: http://www.vindhek.com/. Ook is het mogelijk om op Facebook vriend te worden van het vindhek: https://www.facebook.com/groups/470801612984542/

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Een vindhek voor Den Haag”

  1. Dit is en hele mooie reportage geworden van een hele bijzondere bijeenkomst. Beeld en geluid sluiten mooi op elkaar aan. Moet nog wel vermeld worden dat Annemarieke en ons Vindhekgroepje bijna genegeerd werd in de bijeenkomst ondanks de uitnodiging van een raadslid. Na behoorlijk aandringen kreeg Annemarieke dan toch nog de mogeliijkheid om haar powerpointpresentatie te houden.

  2. Vooral de Vindhek Vrienden Den Haag verdienen een pluim voor hun tomeloze inzet. Interniek die al eerder een filmpje maakte, Maurits en Ellen die weer andere vrienden uitnodigden in de groep VVDH op FB, Els die met enorme energie en analoog handtekeningen verzamelde en diverse presentaties hield, Pieter die aan kwam fietsen en foto´s maakte, Cis met haar creatieve daadkracht, Lizzie die zich voor de avond vrijmaakte, Herman met zijn vindingrijke fotobijschriften die samen met Els alweer nieuwe toekomstplannen heeft gesmeed – zij zijn zelfs alweer optimistisch aan de uitvoering bezig – onze razende reporters Ed en Edwin, Roel die foto´s maakte van het gesprek met Jozias van Aartsen, alle meedenkers en digitale meedoeners, de mensen die er niet bij konden zijn de 25e, de posts, de likes, retweets en de persoonlijke ontmoetingen.
    Voor mij is het overweldigend, deze actieve uitdrukking van de wens om SAMEN een Vindhek in Den Haag te realiseren.
    Hen wil ik graag in het spotlicht zetten, en in de sociale media: de Vindhek Vrienden Den Haag.
    Bedankt allemaal en tot binnenkort in Den Haag.
    Annemarieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: