Haagse struikelstenen

Familie Cohen
Foto: Gerardus op Wikipedia CC BY-SA 3.0

De vroegere Joodse buurt zou ongeveer duizend zogenaamde struikelstenen of Stolpertsteine krijgen. Deze berichten verschenen in diverse kranten en op websites in 2011.

Het is nu 2013, maar wat ik ook zoek op het internet, nergens kan ik een bevestiging vinden, dat er ook maar één struikelsteen is geplaatst. Wil men de struikelstenen liever niet geplaatst hebben vanwege de niet zo florissante houding in die duistere periode? Of moet het nog geëpibreerd worden?

Stolpertstein of struikelsteen is een kubusvormigige betonnen steen met een messing bovenplaat, waarin tekst gegraveerd staat. De stenen worden in het trottoir voor de huizen geplaatst, waarvan o.a Joden, Sinti en Roma homosexuelen zijn gedeporteerd. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Als u een struikelsteen weet te vinden in Den Haag, dan horen wij dat graag. Uw beloning is eeuwige roem of een kop koffie of cappuccino op woensdagochtend.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

11 gedachten over “Haagse struikelstenen”

 1. Ik hoorde dat er in Borculo op een bepaald adres geen struikelsteen of -stenen is of zijn geplaatst, omdat de huidige bewoner geen prijs stelde op zo veel aandacht voor wat er voor zijn of haar ramen in de stoep is aangebracht.
  Als je zelf op onderzoek uit wilt gaan, heb je misschien iets aan deze site: http://www.joodsmonument.nl/. ’t Is nogal een onderneming, maar je zou langs de adressen kunnen wandelen die voor Den Haag genoemd worden, in de hoop dat je ze vindt.

 2. In Nederland zijn ze op veel plaatsen te vinden de wikifoto is in Tiel gemaakt ,maar hier ben ik ze nog niet tegen gekomen .

 3. Ronny Naftaniel
  Gisteren sprak ik Ronny Naftaniel directeur van het CIDI Hij wist geen plek in Den Haag op te noemen waar een struikelsteen geplaatst zou zijn. Ik ga er vanuit dat Ronny als directeur CIDI goed geïnformeerd is.
  Dus gemeente kom op er is werk aan de winkel.

 4. Intussen na een jaar zoeken en schrijven heb ik 6 struikelstenen gefotografeerd wat later volgen er nog 2 . ± 17-20000 Haagse joden vermoord en maar 8 stenen in heel Den Haag. Den Haag was toen slecht voor zijn joodse inwoners en wordt er liever niet aan herinnert via de struikelstenen . kijk en lees over een kind van ±1 jaar dat in Kijkduin woonde
  1940-1945.bloemendaal.nl/index.php?id=88

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1239622

 5. Ik zag ze in Berlijn en Assen. Ongelooflijk dat er maar 8 zijn geplaatst in Den Haag. Kun je de plekken melden, en misschien de foto’s plaatsen? Het kan toch niet bij deze acht blijven?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: