Zomergast: Hans Teeuwen

Zomergast: Hans TeeuwenPresentator Wilfried de Jong

Zondagavond 28 juli 2013. VPRO Zomergasten
Ik doe er altijd wat langer over om mijn mening te vormen dan menig twitteraar die tijdens de uitzending al massaal van zich liet horen.
Om te beginnen vind ik het concept van Zomergasten een verademing in vergelijking met de gangbare programmering van willekeurig welke TV-avond en omroep dan ook. Ik heb hem helemaal uitgezeten. Het snookeritem was voor mij het moment voor de plas, een hapje en een drankje. De boog kan niet altijd gespannen staan. De blaas ook niet.
Bij Hans Teeuwen heb ik geen nieuwe dingen kunnen ontdekken. Als kunstenaar zou je mogen verwachten dat hij zichzelf blijft vernieuwen, als artiest verwacht je dat hij zijn kunstje professioneel laat zien. Dat laatste was het geval. Het was een Hans Teeuwen one-man-show waarin hem het platform werd geboden zijn onwrikbare standpunten nogmaals te presenteren. Mijn waardering voor Hans Teeuwen is niet gegroeid, integendeel. Hij staat stil en stilstand is achteruitgang.
De uitzending begon, na de introductie, met een heel erg tuttig filmpje van twee synchroon tapdansende mannen, begin 50er jaren schat ik. Kom daar nu nog maar eens om. Hierom heb ik wel dubbel gelegen. Zijn keuzefilm, iets over de pornoindustrie in LA, heb ik laten schieten.
Eigenlijk zou Zomergasten geen bekende Nederlanders moeten uitnodigen. We weten al veel te veel (vaak meer dan we willen weten) van ze en zij weten te vaak hoe ze een uitzending naar eigen hand kunnen zetten zodat elke verrassing bij voorbaat onmogelijk lijkt. Er zijn genoeg interessante onbekende Nederlanders, kunstenaars, wetenschappers, “paradijsvogels”, die in de luwte van de media met hele boeiende dingen bezig zijn. Gelukkig komen die deze zomer ook nog aan bod.

Eindoordeel: een voldoende, maar meer dan een 6+ is het niet geworden.

Ik las ergens op internet in een commentaar dat deze eerste Zomergast nog niet op rolletjes liep. Zomergasten hoort nooit op rolletjes te lopen, dus dat beschouw ik als een compliment voor Wilfried de Jong.

Bij uitzending gemist is de hele uitzending nog terug te zien.
Ik weet niet hoe lang dit tot de mogelijkheden behoort.

Auteur: pieter musterd

Gepassioneerd fotograaf van alles wat los en vast zit. Ik probeer niet de werkelijkheid (wat dat dan ook is) te reproduceren maar mijn visie op de werkelijkheid. Brede culturele belangstelling en sinds kort ook Blogger voor Haagspraak.

2 gedachten over “Zomergast: Hans Teeuwen”

  1. Helder verhaal Pieter! Uitzending gemist voor mij, of aanstaande zaterdagmiddag in de herhaling begreep ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: