Interview met een fossiel

Hein Verbruggen wordt vanmiddag geinterviewd door NOS Studio Sport. Ik zal er zelf niet naar kijken, maar de man die het tyrannieke opperhoofd was van de Union Cycliste Internationale van 1991 tot 2005 (the doping era) blijft opmerkelijk:

Hij kwam van Mars (zoek maar op) en kon midden jaren ’90 al als een fossiel beschouwd worden met zijn bizarre beleid. Verbruggen verbood vele technische innovaties in de wielrennerij. Berucht was zijn persoonlijke aversie tegen Graeme O’Bree, de totaal onbekende schot, die met een zelfgebouwde fiets 2 wereldtitels achtervolging bijeenreed en het beroemde uurrecord van Francesco Moser in 1993 naar de geschiedenisboeken verwees. De uiteindelijke oplossing van Verbruggens UCI was bizar: hij besloot dat Eddy Merckx, die 20 jaar eerder nog op een metalen fiets met bokkie reed, het werelduurrecord terug moest krijgen. Een totaal blijk van minachting van 2 decennia aan innovaties in een technische sport. Boze tongen beweerden dan ook dat Verbruggens UCI onder sterke invloed stond van de lobby van fietsfabrikanten, die met hun dure research en ‘high-tech’ carbonfietsen voor schut werden gezet door O’Bree, een man die zelf een fiets in elkaar gelast had van stalen buizen en de lagers uit een wasmachine.

Graeme O’Bree, uitvinder van onder andere de ‘superman positie’ Foto: Numerius

Hein Verbruggen is tussen 17.00-18.00 uur te gast bij NOS Studio SportHet interview zal wel over de affaire Armstrong gaan, maar het valt te hopen dat wij vanmiddag ook te horen krijgen dat Verbruggen, een zoon van Helmond, binnenkort zelf bijgezet wordt in het natuurhistorisch museum van Maastricht.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Eén gedachte over “Interview met een fossiel”

  1. Transcriptje uit ‘The Armstrong Lie’

    Armstrong: “It showed up in the test and Verbruggen just said: “Look, you’ve got to give us a reason for this being in your system.” So the guys scoured the internet, looking for this particular type of cortisone and we found one that was indeed a cream. And we said it was for saddle sours.”
    Op de vraag of Verbruggen naar hem kwam: “He didn’t come to me, he came to Johan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: