HAAGGEDICHT

NAAST JOU

Die gevelsteen naast de sigarenwinkel van
De Graaff, Heulstraat, Den Haag: dat nooit een man,
hoe oud en vies ook, zonder liefde kan.

Niet dat ik er de hele dag, dat niet.
Maar moe en arm en naakt naast wat daar van
mij afgekeerd ligt als een eega – dan.

ANTON KORTEWEG

14 gedachten over “HAAGGEDICHT”

 1. “Veel van die dichters hebben ook keurig relaties. Anton Korteweg is al jarenlang met dezelfde vrouw getrouwd en daar dicht hij dan ook over. En niet alleen maar hooggestemde gedichten over iemand die wel even de sterren zal gaan plukken of die al vroeg in de ochtend jubelt: ‘Je bent een droom die naast me ligt.’ Nee, Kortweg schrijft:

  Je kan wel merken dat ik ouder word:
  naakt lig ik naast je en ik hoef niet eens.
  Kwam daar een jaar of twintig terug eens om.
  Zag ik je knie, hij stond al voor je klaar.”

  Vraag me toch af wat zijn vrouw hier van vindt.

  Nog zo’n gedicht, op een mooie site over Den Haag:
  http://www.mariekederidder.com/node/5

  1. Ik was niet aanwezig bij de proef ooievaarwandeling maar het bordje is een van m’n favoriete onderwerpen als ik niet Haagse bezoekers een rondleiding geef…

 2. Ik ben aangenaam verrast dat iemand, akbarsim dus,meer dan dertig jaar nadat ik ‘Naast jou’ in ‘Tussen twee stilten’ (1982) gepubliceerd heb, de moeite heeft genomen het onder z’n inspiratiebron af te drukken. Die tekst bevindt zich inderdaad niet naast de ‘sigarenwinkel van De Graaff, Heulstraat’, maar wat verderop. Maar ernaast kwam me beter uit.
  Nog zoiets. Op het adres Weissenbruchstraat 115, eveneens in Den Haag, was midden jaren tachtig de Stichting Doelmatig Verzinken gevestigd. Misschien nog wel. Intrigerende naam! Dat leverde me het volgende gedicht op:
  Lid

  Lid worden, waar ook van – dank U.
  Ik word al geholpen: gezinslid.

  Maar de Stichting Doelmatig Verzinken,
  gevestigd te ‘s-Gravenhage,
  Weissenbruchstraat 115,
  zou mij mogen rekenen tot
  haar toegewijdste leden,

  als ik niet in staat dacht te zijn
  op elke gewenste tijd
  geheel op eigen kracht
  ons nastrevenswaardig doel
  afdoende te bereiken.

  _______

  Akbarsim zou me een plezier doen met een print van zijn foto in combinatie met het gedicht.

  1. Wat leuk om een reactie van de dichter zelf te krijgen….Het bordje is als ik vrienden of familie de stad laat zien altijd een hoogtepunt. Het was dan ook een aangename verrassing om uw gedicht tegen te komen in een verzamelbundel met gedichten over Den Haag.

   Ik beschik slechts over een hele simpele printer maar ik zal U in ieder geval de foto op sturen in een grote resolutie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: