Koekamp – Een fotoreportage

Den Haag, Oktober 2012

In de stad die het Internationaal Gerechtshof, het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, huisvest, is een groep vluchtelingen een demonstratief tentenkamp begonnen. De demonstranten in Den Haag zijn voornamelijk afkomstig uit Irak. Zij protesteren hier tegen de praktijk van het Nederlandse uitzettingsbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers en de wijze waarop de Nederlandse overheid hen in het algemeen behandeld.

Nu, twee maanden later, staat de winter voor de deur. Het leven in het kamp wordt elke dag zwaarder. Dagelijks komt de politie langs om te controleren op een reeks, soms bizarre beperkingen. Zo moet, met ‘veiligheid’ als motief, altijd een van de zijden van de tent openblijven, ook ’s nachts in de snijdende herfstwind. 

Eline Benjaminsen (C)

Meer informatie over het kamp:

www.facebook.com/rechtop.bestaan
www.doorbraak.eu/?page_id=11547

Eline Benjaminsen (Noorwegen, 1992) is reportagefotografe en studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.
(Contact: elinelinfro@live.com)

6 gedachten over “Koekamp – Een fotoreportage”

 1. Mooie fotoreportage. Den Haag heeft sinds kort de woorden “Vrede en Recht” aan het stadswapen toegevoegd. Staat internationaal bekend als de “International city of peace and justice”. Dat schept wel verplichtingen.

 2. De politieke eisen die de uitgeprocedeerde asielzoekers, die nu momenteel (weeral) een tweetal kampementen hebben opgezet, in Amsterdam Osdorp -Notweg- en in Den Haag -Koekamp-, die ze (nog steeds en weer) stellen, zijn legitiem: vrije toegang tot onze maatschappij. Dat betekent dat ze kunnen beschikken over alle noodzakelijke financiële, juridische, sociale, educatieve en medische voorzieningen. Dat zijn de minimumvoorwaarden.

  Deze uitgeprocedeerde vluchtelingen die momenteel op de voorgenoemde kampementen verblijven, kunnen niet terug naar het land waar ze vandaan komen. Ze zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn ze rechteloos en kunnen ze het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen. Ze strijden echter niet alleen voor de mensen die in deze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen.

  Dit is ieders recht!

  Mensen vluchten niet zonder reden!

  Geen mens is illegaal!

  Geen grenzen, geen naties, stop deportaties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: