Kinderboekenmarkt in het Atrium

Zondag was de 36e editie van de jaarlijkse Kinderboekenmarkt in het Atrium van het Stadhuis. Thema dit jaar was ‘Hallo Wereld’, diverse buitenlandse schrijvers waren met hun boeken aanwezig en de belangstelling was groot. Gedurende de dag liep het bezoek op tot meer dan vijfduizend kinderen en ouders. Er waren veel schrijvers aanwezig om hun boeken te signeren en te promoten en er werden diverse workshops gegeven waar de kinderen zich heerlijk konden uitleven. Ook de voorleeshoeken werden druk bezocht.
Dit jaar organiseerde het Letterkundig museum tegelijkertijd een kinderboekenevenement en de kinnesinne was merkbaar. Schrijvers die wilden komen en ook door het museum waren gevraagd om te komen signeren, mochten niet naar de Kinderboekenmarkt in het Atrium om daar een paar uur te signeren. Dit terwijl de deur in het Atrium voor iedereen open stond.

Ik dacht dat wij probeerden om het lezen bij kinderen te bevorderen, maar niets van dit alles. Ik vind het geen goede houding van een museum om schrijvers met een dergelijke eis monddood te maken. Hier zou een wethouder toch eens kritisch naar moeten kijken.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

3 gedachten over “Kinderboekenmarkt in het Atrium”

  1. En wat zonde van de energie die beide organisaties tezamen nog sterker had kunnen maken. Nu zijn schrijvers gelukkig niet zo te regisseren en er zal best wel een beroemdheid zijn eigen zin hebben doorgedreven en alsnog een kijkje in het Atrium hebben genomen.

  2. Graag wil ik namens het Kinderboekenmuseum even reageren. Net als de Kinderboekenmarkt organiseerde inderdaad ook het museum op de slotdag van de Kinderboekenweek een groots evenement.
    Vorig jaar organiseerden de markt en het museum dit evenement nog samen in het Kinderboekenmuseum. Dit jaar koos de markt er echter voor alleen verder te gaan. Het Kinderboekenmuseum was zich er van bewust dat twee evenementen op een zelfde dag verwarrend zou kunnen zijn. Gezien de aard van de Kinderboekenparade, namelijk een literair festival waar beleving voorop staat en met een landelijk bereik, kan dit evenement prima naast de Kinderboekenmarkt. Op deze markt, met een sterk regionaal karakter, draait het in eerste instantie om boekverkoop.
    Om de verwarring voor het publiek niet onnodig groot te maken, heeft het inderdaad ‘zijn’ schrijvers gevraagd niet op dezelfde dag elders in Den Haag acte de présence te geven. Niet om ze monddood te maken, maar juist om ervoor te zorgen dat beide evenementen niet inwisselbaar zijn. Gezien het succes van de beide evenementen lijkt deze strategie meer dan gerechtvaardigd en de winnaars zijn juist de jonge lezers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: