Geen Haagse bakkies in de Minute Bar

“Espresso is de basis van alle koffie.”

Terwijl ik met van de koude tranende ogen mijn jas uitdoe, schenkt de man met de gele stropdas de espresso uit in een grote kop. Nog even de melk opschuimen en mijn cappuccino is klaar. Even later zitten we met twee cappuccino’s en een schaal koekjes op comfortabele stoelen achterin de Minute Bar.

Sander Huisman, Minute Bar, Groningen. Foto: Haagspraak
Sander Huisman, Minute Bar, Groningen. Foto: Haagspraak
Vijf cent per minuut

De Minute Bar heeft een in Nederland uniek concept: hier betaal je niet voor wat je opdrinkt, maar voor de tijd die je er doorbrengt. Iedere minuut kost je 5 eurocent. Dit horecaconcept is ontstaan in Rusland en bestaat ook al in Frankrijk, waar men het een ‘anticafé’ noemt.
5 Eurocent lijkt niets, maar als je Sander Huisman, onberispelijk gekleed met zijn gilet en gele das, aan het woord laat merk je al snel dat hij weet waar hij mee bezig is: alles is doorgerekend. Met 5 cent en het aantal minuten dat in een jaar past als basis zal Sander mij de komende anderhalf uur vele rekenvoorbeelden geven van zijn visie op ondernemerschap in de 21e eeuw.

Dat 5 cent per minuut genoeg is om hem als ondernemer in leven te houden kan ook omdat hij alleen is. “Poppetjes zijn duur, ” dat wordt mij razendsnel voorgerekend.

Een robot, Jibo genaamd, die nu nog in ontwikkeling is, zal Sander helpen om in de toekomst de Minute Bar te veranderen in een plek waar de gasten bijna alles zelf kunnen doen. Een gerieflijke woonkamer in de stad waar iedereen zijn eigen koffie kan zetten. Jibo begroet de gasten, checkt ze in en uit, Sander houdt de pantry bij en springt bij indien nodig.
Voorlopig is voor de meeste mensen het professionele espressoapparaat nog te intimiderend. Aan het slot van ons gesprek zal ik mijn derde bak uiteindelijk zelf zetten, onder begeleiding.

Haagse bluf

Sander Huisman presenteerde zijn concept voor een zaal van 100 man voor de Dromen Denken Doen Award in Den Haag. Met hemzelf, iemand met afstand tot de arbeidsmarkt en een robot zou hij hier zijn Minute Bar starten. In de Haagsche Bluf was de bewonersgroep van Middin, die boven het winkelcentrum woonde enthousiast voor het idee van samenwerking.

Als ik hem nu vraag naar Den Haag zegt hij:
“Ik ben even uitgespeeld in Den Haag. Daar moeten echt dingen gaan veranderen. Het kan namelijk niet. De huren zijn veel te hoog, ze worden kunstmatig hooggehouden. Waarom is er anders zoveel leegstand?”

De Geste Groep, eigenaar van de grotendeels leegstaande Haagsche Bluf, bleek onbereikbaar voor de ondernemer, die ook nog naar het Anna van Buerenplein voor Den Haag CS keek. Ook hier: hoge huurprijzen op jaarbasis en weinig passanten. Hij besloot weg te gaan uit Den Haag:
“Ik weet zeker dat ik daar in anderhalf jaar aan mijn gele das hang te bungelen.”

Stenen stapelen

Nu bouwt hij aan zijn concept in de Groningse Steentilstraat, ‘steen voor steen’. In de noordelijke stad vindt hij wat in Den Haag ontbreekt: betaalbare huren en een dynamische jonge bevolking.

“Zij pikken het wel op, “ zegt hij over de Groningers. Terwijl ik mijn jas aantrek komt een groepje van vijf studenten binnen. Voor 5 cent per minuut genieten ze hier de komende minuten (wie weet hoelang ze blijven?) van een stuk Tijd, Ruimte en Comfort.

Ondertussen print Sander mijn bonnetje uit: 8,15 EUR, daar gaan we niet dood aan, maar aan 5 cent per minuut betekent dat … Ik kijk op de klok en besef dat ik hier ruim tweeëneenhalf uur aan de koffie heb gezeten.

Edwin IJsman

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

4 gedachten over “Geen Haagse bakkies in de Minute Bar”

Laat een reactie achter op Interniek Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: