Wonen in de Roestbak

Slaapkamer Roestbak I56A6681

Wonen in de Roestbak

Stel je voor: Je wordt ’s morgens wakker, schuift je gordijnen open, kijkt naar buiten en gaat nog even in bed liggen genieten van je uitzicht. De cupola van de Koninklijke Stallen met de Haagse toren in één blik gevangen! (nb klik op de foto’s voor groter beeld!)

Of je zet koffie en stapt met je bakkie pleur op het balkon. Dan is het uitzicht nog overweldigender:
I56A6686akl

Dat stond me voor ogen toen ik van de week las dat er open huis was bij de Kortenaer, een tot woningen omgebouwd voormalig kantoor aan de Kortenaerkade, recht tegenover de Koninlijke Stallen.

Ik toog afgelopen donderdag op het fietsje naar de Kortenaerkade,om het eens te bekijken vanuit het oogpunt “Zou ik er willen wonen?”.
Daar aangekomen moest ik mij bij het hek melden om een verklaring te tekenen dat ik het pand op eigen risico betrad en geen schade mocht aanrichten.

screenshot-www google nl 2016-03-14 21-05-18

Zon of geen zon?

Het screenshot van Google Earth dat precies Noord-Zuid loopt, maakt precies duidelijk waar mijn bezwaar tegen het gebouw ligt: Aan de Kortenaerkade ligt het hoge (9 verdiepingen tellende) hoofdgebouw. Ik heb dat met 1 aangegeven. Aan de De Ruyterstraat en de Anna Palownastraat twee 3 verdieping gebouwen respectievelijk met 2 en 3 aangeduid.

Het hoofdgebouw heeft ochtendzon aan de voorkant en een beetje avondzon aan de achterkant. De gang loopt door het midden van het gebouw en de appartementen bevinden zich aan weerszijden van de gang.

Aangezien ik te lang in huizen heb gewoond die ongunstig ten opzichte van de zon lagen, ben ik daar scherp op. Aan de Anna Palownastraat zit je op de straat op je balkon. Eigenlijk de enig pruimbare locatie is aan de De Ruyterstraat en zo ver mogelijk weg van het hoofgebouw om daar de schaduw zo weinig mogelijk van te zien. Maar daar zit je dan te turen op een parkeer terrein. Niets groens…
Achterkant De Kortenaer I56A6659

De Binnenplaats vanuit de De Ruyterstraat

Turen op het Parkeerterrein I56A6661

Turen op de parkeerplaats

Model woningen

Er waren twee modelwoningen gedeeltelijk ingericht. Een in de vleugel aan de De Ruyterstraat en een op de bovenste verdieping van het hoofgebouw. Er omheen stonden deuren open van diverse appartementen in verschillende stadia van gereedheid. Mijn eerste bezoekje was dus gezien de zon aan het model appartement aan de De Ruyterstraat.
Kijk hoe dicht een en ander op elkaar staat tussen het Anna Palowna gebouw en de Kortenaer. Te dicht naar mijn smaak en te veel in de schaduw van het hoofdgebouw.

Afstand Anna Lalowna tot de Kortenaer I56A6663

De Kortenaer De Ruyterstraat vleugelDe twee appartementen verderop die mij  wat leken bleken al in optie.

De Indeling

Vervolgens eens scherp naar de uitvoering gekeken. Keukens met apparatuur…in een hoekopstelling. In een enkel studio appartement een opstelling met een kookeiland, maar de grotere appartementen hoekkeukens die allerbelabberdst in elkaar zitten: de hoek kastruimte is niet in gebruik bij een aantal keukens, bij andere zitten er brede planken tot in de hoek, maar weer geen carrousel. Kijk je goed naar de maten dan kun je in veel appartementen geen behoorlijke boeken of klerenkasten kwijt zonder ze heel hokkerig te maken.
Hoekkeuken Kortenaer I56A6671Waardeloze hoekkeuken
Studio Keuken de Kortenaer I56A6675Redelijke studio keuken

Roestbak?

Overigens heeft Roel mij tot de titel geïnspireerd toen hij een foto van de voorkant plaatste onder deze titel

After all

Als zon je geen drol interesseert, maar uitzicht wel, dan moet je proberen hoog in de Kortenaar terecht te komen. Nog twee lekkermakertjes:

Uitzicht vanuit de Kortenaer I56A6682

The Hague Scrapers I56A6683

Voor mij niet weggelegd…kijk ook maar even naar de licht toetreding van de twee keukens die ik hier deel. De foute qua zon goed en de goede hoog in het hoofdgebouw aan de achterzijde die noordwest ligt. Wel mooi schilder licht overigens

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

5 gedachten over “Wonen in de Roestbak”

  1. Ik zat net in de Matrix toen ik overstapte op dit indrukwekkende verslag. Het begint met: ‘Stel je voor, je wordt wakker in de Roestbak en …’ Ik wou dat er meer van dit soort ‘voorprogramma’s’ geschreven worden als wij op huizenjacht zijn.

  2. Een kantoor trekt zich niks aan van de zon of de ruimte tot de buren. Lang gelden een tijd lang op de voormalige directie verdieping gewerkt. Was prachtig ingericht, zo te zien nu geheel ter ziele. Maar voor leuke fotoos kan je dus gewoon naar binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: