In memoriam Ton Smal

“Een boom van een kerel,” zei André, vaste bezoeker van de Opûh Koffie, over Ton, “Je zou niet verwachten dat die zomaar geveld wordt.” Een stevige man, armen in de zij, die er stond voor zijn klanten. Binnen in zijn Café van Beek, maar ook als je langs zijn terras liep. Dan was hij er regelmatig om een praatje mee aan te knopen.
Zijn altijd enthousiaste verschijning kwam je bij binnenkomst direct tegemoet met de retorische vraag: “Een lekker kopje koffie?” waarop hij al omkeerde om het klaar te maken. Nog vóór je zat, stond het kleine dienblaadje met het nog bekendere likeurtje en een Javaantje op tafel.

Ton toont ons een impressie van het nieuwe cultuurpaleis
Ton Smal, foto: Interniek

De vaste bezoekers van de Opûh Koffie konden niet om Ton heen. Hij zag het wekelijkse bezoek van ons stelletje ongeregeld ook altijd graag komen. Altijd was hij in voor een pittig gesprek over een Haagse actualiteit, met een daverende climax tot gevolg. Want humor had hij. Zo pittig in zijn discussies dat je die graag met hem aanging.
Hij vertelde je graag hoe het ervoor stond met de situatie rond de Turfmarkt, waar het pand van de buren, de Anton Philipszaal, afgebroken werd om plaats te maken voor het Spuikwartier. Wat voor ons een grote gebeurtenis was, moet er voor hem één zijn geweest uit een hele reeks. Café van Beek bestaat immers al 65 jaar op deze locatie, tot 1989 op de hoek Turfmarkt/Spui, om na de nieuwbouw van het Stadhuis een plek te vinden in het ‘IJspaleis’ van Richard Meier.

Ton overleed op dinsdag 12 januari 2016. Wij zullen zijn aanwezigheid in Cafe van Beek missen en wensen zijn vrouw Edith, zijn zoon Bas en de andere nabestaanden sterkte met dit grote verlies.

Komende zondag 17 januari is er in Café van Beek, Turfmarkt 6 Den Haag, gelegenheid om afscheid te nemen. Informele inloop tussen 14:00 en 16:00.

Auteur: Interniek

abnormaal digitaal, gadget man, chroniqueur, futurist, vindt toekomst leuker, Since 1994 online maar sinds kort ook liever niet ...

13 gedachten over “In memoriam Ton Smal”

 1. Ik zal hem zeker missen ,ik was altijd vroeg aanwezig om nog even met hem een babbeltje te kunnen maken . sympathieke man. met gevoel voor humor.
  Sterkte voor Edith , Bas en de verdere familie.
  Ik draag dit nummer op als een tribute aan Ton.

  We’ll Meet Again

 2. Enorm triest. Zo zie je iemand vol in energie en met alle humor. En zo valt ‘ie om. Is ook behoorlijk tegengewerkt door de ambtenarij. Heel behoorlijk moeten knokken voor zijn zaak, zo begreep ik altijd van hem. Kortom: een rasechte Haagse ondernemer. We zullen ‘m onthouden!

  Sterkte voor Edith en Bas!

 3. Ton was voor mij iemand die bij onze wekelijkse Opuh Koffie wel echt bijdroeg aan de sfeer. Ondanks de drukte in het Cafe nam hij regelmatig de gelegenheid om even te blijven hangen voor een gesprek. Sinds zijn ziekte was zijn afwezigheid ook duidelijk te merken.
  Ik herinner me ook dat ik hem afgelopen zomer eens tegenkwam midden op de Ammunitiehaven, die wij beiden in omgekeerde richting diagonaal overstaken. Hij was onderweg naar zijn auto om wat inkopen voor de zaak te doen. Ik denk dat we een kwartier hebben staan praten. Ik weet niet meer precies waarover, maar het kleurde mijn dag wel.

 4. Vond zo erg om op het laatste moment deze bericht te horen, zo leuke man, altijd grappig met z,n schuine opmerkingen, jammer zo jong van ons weggegaan, prachtig mens, zullen jou erg missen. 😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: