11 September

Op 11 september 1973 werd de Chileense president Salvador Allende vermoord. Tijdens de 17 jaren die volgden onder Augusto Pinochet werden 3000 Chilenen vermoord. Vele anderen werden gemarteld of ‘verdwenen’. Recent openbaar gemaakte bronnen bevestigen de rol die de Amerikaanse CIA heeft gespeeld in de coup van Pinochet. Dit na jaren van Amerikaanse inmenging onder Richard Nixon om het land economisch en politiek te destabiliseren.

Salvador Allende en leden van zijn kabinet tijdens de coup in 1973

Tijdens de regering van Pinochet fungeerde Chili als proeftuin voor de economische ideeen van Milton Friedman. Door middel van grootschalige privatiseringen werd de publieke sector grotendeels ontmanteld. Een deel van de Chileense bevolking voer hier wel bij: voor grote massa’s Chilenen bracht deze economische doctrine marginalisering en bittere armoede.

Ook heden ten dage heeft Chili nog te maken met de nalatenschap van Pinochet en Friedman: het fungeert nu als proeftuin bij de privatisering van water. Jaarlijkse prijsstijgingen van 20% gemiddeld zijn geen uitzondering. In sommige gevallen stijgen de prijzen voor drinkwater in Chili met 100 tot 200%.

Laten we 11 september en de rol die de Verenigde Staten speelt in de wereldpolitiek niet vergeten.

Auteur: edwin ijsman

Idealist met een kwinkslag | Schrijft | Fotografeert | Ontwerpt | Onderzoekt | Voorliefde voor nutteloze dingen | Twitter: @edwinijsman

Eén gedachte over “11 September”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: