Le Tour de Tommy: Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire / Les Sybelles

Parijs is nog ver. Zeker als je Tommy heet: met zijn korte pootjes kan onze columnist niet bij de trappers. Sturen kan hij ook niet. Blaffen wel.

Vandaag kent de Tour een korte etappe, maar daarmee is dan ook het enige positieve gezegd voor die renners die niet van de bergen houden: de eerste categorie Col du Chaussy krijgen ze direct uit de start voor de kiezen. De col die hierop volgt, de Croix de Fer, is al sinds de Tweede Wereldoorlog een baken in de Tour. Een aantal van de namen die op deze buitencategorie col als eerste boven kwamen zeggen genoeg: Bartali, Coppi, Bahamontes, Hinault, allemaal tourwinnaars. Gert-Jan Theunisse was in 1989 als enige Nederlander als eerste boven op deze col.

Bron: c-cycling.com

De finish in La Toussuire is een plek waar Froome nog een openstaande rekening heeft: in 2012 liet zijn ploegleiding hem daar wachten op Bradley Wiggins, wiens knecht hij toen nog was. Het is echter de vraag of hij zijn ploeg extra zal laten werken voor de etappezege. Tot nog toe heeft hij vooral krachten gespaard.

Alberto Contador staat misschien ver genoeg achter in het klassement om al van verder een aanval te kunnen proberen, maar ook hij zal voor een etappezege dicht genoeg bij een kopgroep moeten zitten. In die kopgroep mag je de ‘usual suspects’ verwelkomen: de hele Europcar-ploeg, die volgend jaar wellicht ophoudt te bestaan. (ik noem ze altijd ‘de bezemwagen’) en de kandidaten voor de bolletjestrui plus Rolland, die La Toussuire goed kent van een ritzege in een eerdere Tour.

En ik? Ik ga ergens op de top van een col staan en neem een ijsje, zoals ‘De Adelaar van Toledo’, Federico Bahamontes, ooit deed.

 

Afbeelding: Look and learn

Woef.

Auteur: Tommy van Beek

Columnist with a bite!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: