Het regent in mijn hart: 20 jaar Srebrenica

_DSC1853
11-7-2015 was het 20 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in handen viel van de Bosnische en Servische troepen. Een paar dagen nadien werden ± 8000, voornamelijk mannelijke, moslims vermoord. Dit feit wordt sinds 1997 op het Plein in Den Haag herdacht. De laatste drie jaar is er de vredesmars Mira Mars bijgekomen. Men loopt van Wassenaar naar het plein in Den Haag, aansluitend is er de herdenkingsdienst.
De jeugd is in grote getale aanwezig, wat een goed teken is. Helaas laat de Nederlandse regering het ieder jaar weer afweten, ondanks de grote blunders die destijds zijn gemaakt. Ook het fatsoen om de vlag op het Ministerie van Defensie bij deze herdenking halfstok te hangen heeft de regering niet: een gemiste kans die veel goed zou doen bij de nabestaanden van de omgekomen mannen in Srebrenica.

Een of twee kamerleden waren op persoonlijke  titel wel aanwezig.

Pinar en haar vrienden zijn ook ieder jaar weer aanwezig. In 2007 maakte ik van Pinar een foto (https://flic.kr/p/2f9V6q ). Via via zijn we met elkaar in contact gekomen en hebben sindsdien contact via social media.
_DSC1891De herdenking is sober en ingetogen. Tijdens het voorlezen van 130 namen van de onlangs geïdentificeerde slachtoffers in Srebrenica is er een omgang rond het Plein. Er is gezang, muziek en aan het einde de ‘Last Post’ die door merg en been gaat.
_DSC1977Er wordt gebeden, samen met de aanwezige imam, iets wat ik dit jaar minder prettig vond. Normaal wordt er gebeden op de plek waar je je op dat moment bevindt, mannen vrouwen, iedereen zij aan zij. Maar dit jaar werd gekozen voor een hoek van het Plein waardoor alle mannen vooraan stonden en de vrouwen ergens daarachter. Het samen voor de doden bidden kreeg een heel andere wending.
Aan het einde van de herdenking werden er 130 witte ballonen met naamkaartjes van de onlangs geïdentificeerde slachtoffers uitgedeeld, die na een minuut stilte tegelijk werden losgelaten. Zo kwam er weer een einde aan de plechtigheid die ieder jaar meer deelnemers samenbrengt.
Dit jaar waren ± 600 mensen aanwezig bij de herdenking.
_DSC1958

_DSC2035

_DSC2055

_DSC2004

_DSC2060

_DSC1954

_DSC1951

_DSC1881

_DSC1868
Voor nieuwssites: overnemen zonder toestemming van Haagspraak niet toegestaan.

Meer foto’s op Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.868146859933197.1073741892.100002136748627&type=1&l=4db36bd072

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

2 gedachten over “Het regent in mijn hart: 20 jaar Srebrenica”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: