Jetta

Jetta Klijnsma is een beetje van ons Hagenaars/Hagenezen. Staatssecretaris van Sociale Zaken is ze nu. Onder meer belast met pensioenen.

Nu doe ik namens de journalistieke vakbond NVJ iets met pensioenen. Dus besloot ik mijn Jetta eens een brief te schrijven over wat praktijkproblemen waar ik tegenaan liep. Dat was 5 april van dit jaar.

Drie dagen later een schrijven van Sociale Zaken. De brief was binnengekomen en geregistreerd. Beantwoording zou binnen maximaal zes weken volgen.

De afzender was niet Jetta noch haar secretaresse. Nee, iemand van communicatie. Ik begon al een vreemd gevoel te krijgen maar besloot Jetta het voordeel van de twijfel te geven.

Dat had ik beter niet kunnen doen. Na zes weken nog steeds niets. Na precies twee maanden besloot ik het departement eens te bellen. Een meneer nam de telefoon op. Ik vroeg keurig naar het secretariaat van staatssecretaris Klijnsma.

Namens wie ik belden wilde de heer weten. Namens mezelf antwoordde ik geheel conform de waarheid. Waarover dan wel luidde de vervolgvraag. Over een correspondentie met de bewindsvrouwe, reageerde ik.

Fout. Meneer liet weten dat hij mij niet door mocht verbinden met het secretariaat. Voordat ik kon protesteren was ik al weggedrukt. Kort daarop een vrouwenstem. Wat ik wenste.

Ik legde een en ander keurig uit. Aan de reacties van de dame was te merken dat ze van niets wist. Ze moest wat dingen noteren. En na eindeloos gezucht was het resultaat dat ze de gegevens zou doorzetten naar haar collega en die zou mij dan gaan antwoorden. Als dat niet gebeurde moest ik haar maar weer contacten.

Ik vroeg dus haar naam en telefoonnummer. De naam kreeg ik niet en het nummer was 1400. Een algemeen informatienummer van de rijksoverheid, zo achterhaalde ik later.

Gelukkig trof ik later nog een emailadres aan van Sociale Zaken met als titel ‘info’ voor de apenstaart. In een paar zinnen schetste ik de situatie.

Een dag later, jawel, antwoord. Dit maal van een meneer die tekende namens de afdeling publiek en informatie van Jetta’s ministerie.

Excuses voor alle vertraging maar dat kwam vanwege de vele brieven die Jetta ontving. En hij had goed nieuws: het antwoord aan mij lag ter ondertekening bij de staatssecretaris!

Niet dat ik ondertussen al iets heb ontvangen. Vrees dat dat nog wel even gaat duren. Hoe omslachtig kan je het allemaal maken. In mijn brief had ik Jetta voorgesteld elkaar eens te ontmoeten om over de zaak te praten.

Dat beraad had al lang kunnen plaatsvinden. Dan was de zaak voor ons beiden duidelijk geweest. Ook zonder brieven  en talloze ambtenaren die zich er nutteloos mee bemoeid hebben. En dat alles van onze belastingcenten.

Jetta was ooit zo benaderbaar.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

Eén gedachte over “Jetta”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: