Als vrijwillig schipper bij De Willemsvaart zie ik ook andere kanten van Den Haag. Dit is het afvaloverslagstation op de Binckhorst. Als je dit gebouw vanaf de Plutostraat of de Meteoorstraat ziet liggen, ziet het er altijd wat somber, misschien zelfs wat dreigend uit. Dat komt omdat je dan tegen het licht in kijkt. Het gebouw is dan eigenlijk niet meer dan een schaduwzijde. Van deze kant af met de zon mee is het heel wat vrolijker, vooral ook omdat er wat begroeiing om het opslagterrein heen staat en door de rode kantoortjes.
Onder het rode deel kunnen twee schepen liggen. Je ziet er rechts een liggen met een blauw randje. Vanaf hier wordt het restafval over het water vervoerd naar de verbrandingsoven op Rozenburg, waar het ooit begon met de Afvalverwerking Rijnmond, oftewel AVR. Voor de hoeveelheid afval die in de boten past zouden anders 16 vrachtwagens nodig zijn.
AVR is ontstaan uit de AfvalVerwerking Rijnmond. Dat bedrijf verwerkte afval in een groot deel van de Rijnmond, maar niet in Rotterdam, waar de eigen Roteb actief was. Toen AVR eind jaren zeventig dreigde om te vallen, schoot de gemeente Rotterdam te hulp en verwierf het overgrote deel van de aandelen.
In de zomer van 2005 nam het gemeentebestuur een besluit tot verkoop. De interesse was groot en in januari 2006 verkocht de gemeente en een aantal minderheidsaandeelhouders AVR voor ruim € 1,4 miljard aan een groep investeerders. De kopers waren private-equitypartijen: het Britse CVC Capital Partners (CVC), het Amerikaanse KKR en het Nederlandse investeringsfonds Oranje Nassau. De verkoopprijs was ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan verwacht. De omzet was destijds ruim een half miljard euro. Er werkten 2.100 mensen in vijftig vestigingen. In Nederland verwerkte AVR toen al een derde van alle afval. De koop werd gesloten op 2 maart 2006.
Door overnames en uitbreiding van activiteiten groeide het bedrijf sterk. In 2007 werd ook Van Gansewinkel over genomen. Ze voegden deze bedrijven samen tot de Van Gansewinkel Groep.
In februari 2013 hebben eigenaren CVC en KKR van Van Gansewinkel een zakenbank ingehuurd om de strategische opties met betrekking tot Van Gansewinkel te onderzoeken.[15] Een verkoop van het bedrijf wordt niet uitgesloten. Medio juni 2013 werd bekend dat AVR in Chinese handen komt.[16] Een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure neemt het bedrijf over voor € 944 miljoen.
Via Wikipedia (nl)
Niet zo gek dat de lasten voor het verwerken van afval steeds verder oplopen….het kapitalisme heeft ook hier zijn hebgrage klauwen in gestoken. Wederom een voorbeeld van hoe het eigenlijk niet moet. Aan de andere kant ook een voorbeeld van hoe overheidsbedrijven niet echt met elkaar communiceren. In Amsterdam is een afvalverbrandingscentrale en in Rotterdam en nog eentje in Duiven die ook door AVR was opgezet. Te veel verbrandingscapaciteit voor al het restafval van Nederland met als gevolg dat er restafval uit de hele wereld naar Nederland wordt vervoerd om de honger van deze vuurmuilen te stillen….
Inderdaad een vreemde manier van energiewinning.
De verspilling van alle grondstoffen die gewoon weer her te gebruiken zijn zal ons nog eens opbreken.
Duurzame groet,
Schandelijk dat wij het afvalputje worden door verkeerde keuzes.
Maar de westelijke wereld doet dit al jaren .
Restafval naar derdewereldlanden is al jaren aan de gang https://newscientist.nl/nieuws/derdewereldlanden-willen-westelijk-afval/ Eigen afval eerst, is beter dan naar derdewereldlanden
die het m.i slechter verwerken ,de milieueisen zijn hier hoger.
Dit is op DenHaagOrg herblogd.