Autonoom Centrum Den Haag bedreigd met ontruiming

Het Autonoom Centrum (AC) aan de Willem van Outhoornstraat 17 in Den Haag wordt bedreigd met ontruiming. Het AC is inmiddels 5 jaar gekraakt en bied onder andere ruimte aan een veganistische volkskeuken en de alternatieve boekenwinkel Opstand. Ook worden er al 5 jaar informatie-, film- en debat-avonden georganiseerd en is er ruimte voor muziek en bijeenkomsten.


Wij hebben korte tijd geleden een brief ontvangen dat wij het pand per 30 januari 2016 moeten verlaten. Deze brief is niet afkomstig van de eigenaar van het pand, maar van de huurder. Dit heeft wat toelichting nodig. Het pand waar het AC is gevestigd is eigendom van Pub Stone BV, een bedrijf dat allerlei kroegen in zijn bezit heeft. Pubstone BV verhuurt het pand aan Inbev, een miljardenbedrijf en de grootste bierbrouwer ter wereld. Inbev verhuurde het pand op haar beurt weer door aan een kroeguitbater. Ook toen het pand leeg kwam te staan en het in 2010 gekraakt werd bleef Inbev het pand huren. Nu wil Inbev de huur opzeggen en moet het naar eigen zeggen het pand leeg opleveren aan Pub Stone. Hierop stuurden de advocaten van Inbev ons een brief dat wij per 30 januari 2016 het pand moeten verlaten.

Wat er met het pand gebeurd nadat Inbev het leeg heeft opgeleverd blijft volledig onduidelijk. In de jaren dat het gekraakt is hebben ze het aan vier mensen proberen te verhuren, maar niemand wilde het hebben. Gezien de huidige financiële situatie, de staat van het pand en de situatie en samenstelling van de buurt waar het pand ligt maken het haast uitgesloten dat er zich een reguliere kroeg zal vestigen. De kans dat het pand weer leeg komt te staan is dan ook erg groot.

Het Autonoom Centrum is een belangrijke plek voor de anti-kapitalistische beweging. Een plek waar mensen zich kunnen informeren en organiseren. Buiten dat bied het plek aan vele initiatieven die nergens anders een plek hebben. Het Autonoom Centrum bied al 5 jaar plek aan een veganistische volkskeuken, de alternatieve boekenwinkel Opstand, het KraakSpreekUur, film- en informatieavonden, optredens van bands en ook studenten van het nabijgelegen conservatorium hebben een plek om zonder winstoogmerk optredens te organiseren. Al deze activiteiten worden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid.

Steeds meer plekken waar radicale politiek en cultuur van onderop zich organiseren worden bedreigd met ontruiming. Eerst vrijplaats De Vloek in de haven van Scheveningen en nu ook het Autonoom Centrum. Deze plekken zijn van wezenlijk belang voor het werken aan een wereld zonder uitbuiting, racisme en seksisme. We zijn dan ook van mening dat deze plekken verdedigd moeten worden. Steun het Autonoom Centrum en houd onze website goed in de gaten voor het laatste nieuws.

Autonoom Centrum blijft. Willem van Outhoornstraat 17 is risico kapitaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: