ICC-ruimteschip in Haagse duinen geland

 

ICC

Plots doemen ze op. Als zijn ze er door een buitenaards wezen neergekwakt.  Een zestal blokkendozen. In een rij. Van verschillende afmetingen en hoogten. Maar wel  onderling verbonden.  In het midden een nu nog groot donkergrijs monstrum. Vierkanter kan het niet. Er naast kleinere exemplaren opgebouwd uit vierkanten in verschillende wit en beige vlakken. Onderbroken door weerkaatsend glas.

De kolossen steken schril af tegen het glooiende geelbruine duinzand. Passen totaal niet in het landschap. Her en der staan nog wat dennenbomen. Weggezakt alsof ze al zijn opgegeven. Troosteloze getuigen van een mooi verleden.

Het is hier waar sinds 1938 de nieuwe Alexander kazerne stond. Gebouwd conform een ontwerp van Berlage. Donkerrode bakstenen barakken in slagorde geformeerd. Voorzien van oranje dakpannen puntdaken. Passend in de omgeving. Omhuld door weelderig groen. Bijna onopgemerkt door voorbijgangers en omwonenden.

Allemaal gesloopt, weggewerkt. Om plaats te maken voor een stel uit de kluiten gewassen blokkendozen; een kopie van ruimtestation ISS. Omdat iemand vond dat het Internationale strafhof (ICC) weg moest uit het voormalige KPN-kantoor  op de hoek van de Maanweg en de Regulusweg op bedrijventerrein De Binckhorst. Dat was in 2007.

Het ICC zat ‘gratis’ aan de Maanweg. De huurlast werd betaald door de Staat der Nederlanden: wij allemaal dus.  De sloop van de Alexanderkazerne betaalde de Staat der Nederlanden. De bouw van de nieuwe ICC-vestiging wordt bekostigd door de 122 landen die het hof erkennen. Ze tikken 196 miljoen euro af, inclusief elf miljoen voor de verhuizing.

Met de omwonenden werd overlegd. Zoals het formeel hoort tegenwoordig. Maar veel hadden ze niet in te brengen. Het groen zou gespaard worden. Jammer dat de aannemer wat te veel bomen omhakte in alle ijver. De kruising Van Alkemadelaan-Waaldorperweg-Oude Waalsdorperweg wordt helemaal aangepast. Om straks de snelle bolides van het ICC vrij doorgang te verlenen. Richting snelweg of Den Haag-centrum.

Eind 2015 moet de bouw klaar zijn. Kort daarna trekken ‘ze’ er in. Het hoogste punt werd eind november bereikt. En gevierd met champagne op het dak. Langs de Van Alkemadelaan en de Oude Waalsdorperweg komt een metershoge wal duinzand. Ook om de betonnen afscherming die ‘aanslagen’ moet voorkomen, te verbergen. Metershoge hekken met ‘schrikdraad’ (zoals bij het huidige kantoor) zullen zeker volgen. En vergeet de massa’s camera’s niet.

De blokkendozen, vrij naar motieven van Mondriaan (al was die veel beter, ook qua kleurstelling), bieden straks aan 1200 mensen een arbeidsplaats. Raar, want bij het ICC werken nog geen 800 mensen. Op een denkbeeldige groei  bedacht zeker. Er komen drie rechtszalen, ook al heeft het ICC sinds het bestaan (2002) pas twee veroordelingen uitgesproken.  En er komen, geheime, celcomplexen. Terwijl de Scheveningse gevangenis op een steenworp afstand ligt.

Aan de overkant van de Van Alkemadelaan blijft de Frederikskazerne, het tweelingbroertje van, vooralsnog staan. Daar huist, onder andere, de militaire inlichtingendienst MIVD. Op het terrein is ook al veel van de oude bebouwing gesloopt. Een groot deel van de panden staat leeg. Ondanks de recente nieuwbouw van een ‘hotel’ voor officieren met 450 kamers.

Het ICC hoeft straks geen huur te betalen van de Staat der Nederlanden. Men huist om niet in de duinrand tussen Den Haag en Scheveningen. Ondanks een budget van ruim 135 miljoen euro. Je moet er kennelijk wat voor over hebben om Den Haag als stad van vrede te kunnen uitventen. Niet dat de Staat der Nederlanden dat ophoest. Nee, dat doen wij als belastingbetalende burgers. Terwijl ons niets is gevraagd.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

2 thoughts on “ICC-ruimteschip in Haagse duinen geland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s