Emo Verkerk

Rechts op deze in juli 1991 door Joop Schafthuizen gemaakte foto ziet u Emo Verkerk. Een kunstenaar die is geboren in Amsterdam en die tegenwoordig woont en werkt in Den Helder. Vergis u niet: Naast Emo staat Gerard van ’t Reeve. Die Emo zeer hoog schatte en hem zeer beïnvloed heeft volgens Emo’s biografen. (zie o.a. Oom Gerard is Dood)

Van 15-nov-2014 t/m 15-feb-2015 had hij een overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. 90 Werken van hem werden vertoond.

Ben je toch een pechvogel als in dezelfde tijd het Gemeentemuseum besluit een Rothko tentoonstelling te organiseren….

_dsc3813a_1kl
Op 11 januari 2015 – op de valreep dus – maakte ik een paar foto’s omdat ik de Rothko tentoonstelling bezocht. Die Rothko tentoonstelling was geweldig gehyped, zoals Rothko kennelijk in staat was via mediamagic mensen aan zich te binden die huilend voor zijn schilderijen stonden te kijken. Ook in het Gemeentelijk. Wel ik heb een aantal foto’s gemaakt van Rothko dingen en die staan in een zelfde mapje als een aantal foto’s van Emo Verkerk….Ik keek van de week weer eens terug en kwam tot de conclusie dat Rothko helemaal niets met me doet -vandaar dat ik zijn werk ook nauwelijks scherp op een foto kreeg, ondanks dat er een strenge meesteres voor me stond -, maar dat ik met plezier terug kijk naar foto’s van werk van Emo Verkerk.

Vanaf 1978 heeft Emo Verkerk de schilder- en beeldhouwkunst verrijkt met sympathieke, wonderlijke werken. In het begin van zijn carrière schilderde hij portretten waarin vorm en kleur een eigen leven leiden. Na de grote overzichtstentoonstelling in 1988 in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn de ontwikkelingen in zijn werk in een stroomversnelling geraakt. Hij heeft zich losgemaakt van het portret zoals iedereen dat begrijpt en heeft een eigen weg gekozen met ontwapenende, vrolijke schilderijen en beelden als resultaat.

emo-verkerk-twee-woerden-in-de-bassingracht-i56a1466akl

joseph-roth-zeilvlet-emo-verkerk-2005-i56a1450

Emo werd door meerdere schrijvers beïnvloed. Onder andere door de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth die naam maakte met zijn boek “Radetzky Mars” (zie Een boekbespreking op Canvas )

Voor meer foto’s van zijn werk dat in deze overzichtstentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum hing verwijs ik u naar Villa Next Door.

Auteur: Happy Hotelier

Retired hotelier. Active blogger at HappyHotelier.com, Weekendhotel.blog ChairBlog.eu Haagspraak.nl and other blogs

Eén gedachte over “Emo Verkerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: