Zwaan (ver) siert trieste kantoorkolos

De Haagsche Zwaan
Ze ‘danst’ tegen een achtergrond van glas (foto: Roel Wijnants)

Ze staat, anderen zullen zeggen dat ze hangt, er nu al een maand. Meer dan levensgroot. Veel meer dan dat zelfs. Ze is reuze! Een kleine 70 meter.

Rechterbeen gestrekt. Voet in het verlengde van het been, doorgetrokken in een spitz. Linkerbeen vanuit de heup horizontaal. Kort daar boven de linkerarm. Parallel lopend. Perfect in balans. De rechterarm gestrekt langs het hoofd omhoog, uitmondend in een vinger.

Ze is een ballerina. Gefocust in een vaste pose. Een gezicht zonder ogen. Alleen de contouren zijn zichtbaar. Overdag en als het donker is middels 250 lichtpunten die het silhouet aangeven.

White Swan is haar benaming. Gegeven door de bedenkers in een referentie naar het Zwanenmeer van Piotr Tsjaikovsky.

Ze ‘danst’ tegen een achtergrond van glas. De buitenwand van een kantoorgebouw. Een blokkendoos waarvoor de gemeente Den Haag eind 2005 toestemming tot de bouw gaf. Tot grote woede van de inwoners van Bezuidenhout-West, en dan met name het oostelijke, oude deel van dit Haagse wijkje.

De protesten waren tevergeefs. Zoals wel vaker het geval is als burgers strijden tegen een almachtige overheid die alleen geld en prestige voor ogen heeft.

Dus werd in 2007 met de bouw begonnen van het glazen gevaarte aan de Schenkkade. Liefst 73,5 meter hoog werd het gevaarte. Naar rechts uit het lood hangend, zodat het erop lijkt dat het gebouw omvalt. Direct over de Utrechtse Baan, zo tegen het hoofdkantoor van Post NL aan de Princes Beatrixlaan.

Het kantoorgebouw kreeg de bijnaam De Haagsche Zwaan. Waarom is een raadsel. Het heeft niets van de edele vogel. De lijn die door de gevel getrokken is van boven naar beneden heeft meer iets van een ijshockeystick.Maar dat was waarschijnlijk te ‘volks’ om als benaming te gebruiken. Vandaar ook de ch in Haagse.

Nu prijst het management van De Haagse Zwaan, een Duitse belegger, het pand aan als ‘een van de meest beeldende in Den Haag’ waarbij het woord beeldend is vervangen door iconisch. Klinkt deftiger zeker.

Ondanks het hoogdravende taalgebruik liep het kennelijk niet zo lekker met De Haagse Zwaan. Dus is de hulp ingeroepen van een ballerina. Zij moet ervoor zorgen dat het pand weer opvalt. Met name bij potentiële huurders die vanaf de A12 de Utrechtse Baan op rijden, Den Haag in. Dan moeten ze wel erg goed kijken want voordat ze het weten in de Haagsche Zwaan verdwenen achter het kantoor van NN aan weerszijden van de Baan.

De zwijgende danseres slaat het onberoerd gade. Haar blikveld is het Schenkviaduct en de vrij troosteloze straten tussen die overgang en de spoorbaan Amsterdam – Rotterdam via HS.

Hoe lang ze het nog volhoudt? Moeilijk aan te geven. Wellicht tot de Haagsche Zwaan ‘vol’ zit. Of totdat ze vervangen wordt door een kerstboom met ster. Doet het ook altijd aardig. Zeker in deze tijd.

Hoe dan ook, ik heb medelijden met haar. Dit heeft ze niet verdiend. Zo’n mooie houding. En dat voor 0,0 publiek laat staan applaus. Misschien is het wel tijd voor een nieuwe actie van buurtbewoners en andere aanhangers. Nu niet uit protest maar als adhesiebetuiging voor de Zwaan. Zonder Haagsche.

Auteur: Gastblogger

Deze account wordt gebruikt voor gastbloggers van Haagspraak. Geïnteresseerd om zelf een stuk voor Haagspraak te schrijven? Neem dan contact op met de redactie en misschien word je wel beroemd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: