Den Haag Sloopstad

Kunstwerk met sloop bedreigt. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

“‪Roel Wijnants‬, heb je dit prachtige kunstwerk al vastgelegd voor het nageslacht?”, vroeg Eelco van der Waals mij via een berichtje op Facebook.

Op zijn pagina las ik dat het woonblok waar bovenstaand kunstwerk van Berry Holslag is aangebracht, wordt gesloopt: Den Haag heeft een sloopvergunning afgegeven. Ben gelijk met de bus richtig Schilderswijk gegaan en heb dit prachtig in keramiek uitgevoerde kunstwerk op de hoek van de Abraham Bloemaertstraat en de Van Dijckstraat, nog snel voor het nageslacht kunnen vastleggen. Een oude foto uit de jaren zestig van een straat in de Schilderswijk heeft model gestaan voor dit unieke kunstwerk.

Intussen zijn Berry Holslag, Marco van Baalen (directeur Haags Historisch Museum) en Joris Wijsmuller (van de Haagse stadspartij) op de hoogte gebracht van de sloopplannen van de gemeente.

Den Haag wint een prijs voor de ‘Beste binnenstad van Nederland’, maar nog niet zo lang geleden opperde wethouder Baldewsingh, dat het Volhardinggebouw op de hoek van de Grote Marktstraat, de belangrijkste straat in de binnenstad, wel weg kon.

De kunstenaar Joop Pellinkhof kwam er via mijn foto achter, dat de gemeente zijn kunstwerk had weggemoffeld zonder de kunstenaar in te lichten. Na jaren vind hij via de foto zijn verloren gewaand kunstwerk weer terug. Veel vertrouwen in het beleid van de gemeente om het behoud van ons culturele erfgoed, heb ik niet. Wie kent niet de blunder, die gemaakt is in het Gemeentemuseum, waar bij een renovatie kunstwerken, die in de trappenhuizen waren aangebracht gewoon verdwenen. Bij de verdwenen kunstwerken was werk van Sol LeWitt, Lawrence Weiner, Niele Toroni en Günther Tuzina.

Nog een blunder van de gemeente: In 1968 het Minakabause huis in het Haagse Bos, dat moest wijken voor de komst van Château Bleu, was compleet verdwenen uit de gemeente depots. Omwonenden van het depot in Rijswijk wisten wel raad met het mooie hout. Toen er ook nog brand uitbrak ging alles verloren.

“O Hagenaars let op uw saek
de tyt en stont is daer”

Ik meld mij hierbij aan, om als menselijk schild te dienen en dit kunstwerk voor Den Haag te kunnen behouden. Laat niet, zoals met het kunstwerk van Escher is gebeurd, dit kunstwerk voor Den Haag verloren gaan.

De onderstaande foto maakte ik jaren geleden toen het woonblok nog bewoond was.
Hanneman plantsoen Ceramic art. Foto door Roel Wijnants, op Flickr.

Auteur: Roel Wijnants

Als fotograaf fotografeer ik Den Haag en zijn inwoners . Zie Roel1943 https://www.flickr.com/photos/roel1943/albums

8 gedachten over “Den Haag Sloopstad”

  1. Het lijkt wel of de gemeente Den Haag haar inwoners haat! Maar wat goed dat jij dit weer even bekend maakt Roel. Zo worden ook opeens de bomen langs de Pompstationsweg met weinig last voor de bewoners omgehakt!?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: